Сливен. Новини от източника. Последни новини

РИМ – Сливен ще представи сборник за четите и четническата тактика през ХIХ век

, Връзки с обществеността (Община Сливен)

Излъчване: Община Сливен | Сливен | преди около 1 година | 344

Sbornik

Регионалният исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ - Сливен ще представи сборникът „Четите и четническата тактика в националноосвободителните борби на българския народ през ХIХ век“. Събитието ще се състои от 16 часа на 8 декември в сградата на музея.

Повод за съставянето на сборника е организираната от РИМ – Сливен Национална научна конференция в чест на 180-годишнината от рождението на войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Тя трябваше да се проведе през 2020 г., но бе отменена заради пандемията от COVID – 19.

Изданието стана факт с финансовата подкрепа на Общинския фонд „Култура“. То е изготвено под научната редакция на проф. д-р Пламен Митев и е рецензирано от доц. д-р Христо Беров и доц. д-р Радослав Спасов, съобщиха от РИМ „Д-р Симеон Табаков“. В него са включени 17-те доклада на водещи историци, които бяха представени за конференцията. Разработките разглеждат живота и делото на двамата войводи, както и съдбата на заловените участници във въоръжената чета от 1868 г., на бойния ѝ път през Павликенския край, на въстанието на селяните от Северозападна България от 1850 г. и други теми.