Сливен. Новини от източника. Последни новини

Изгодно ли е да изплатите заема по-рано?

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди 2 години | 594

Изгодно ли е да изплатите заема по-рано?

Предсрочното изплащане на заема е първата мисъл на всеки кредитополучател, когато по-голяма инжекция от парични средства отива в домашния бюджет. Но заслужава ли си? Ще плащаме ли по-малко лихва при връщане на заетите пари по-рано? Какви разходи могат да бъдат свързани с предсрочно погасяване на заема? Отговарям на тези и други въпроси.

Паричният онлайн заем е продукт, който използваме най-често, когато трябва да финансираме внезапни разходи, например закупуване на нова пералня, ремонт на апартамент или закупуване на кола, а ние нямаме достатъчно средства.

Друг заем, който поляците решават да вземат еднакво охотно, но по-скоро не по избор, а поради необходимост, тъй като искат да живеят сами, е ипотеката. Класирането ще помогне на нерешените да изберат оферта, но след това редовното изплащане остава дълги години. Сега можете да мислите, че може да се случи предсрочно изплащане на ипотека, ако спечелите от лотарията. Но ситуациите са различни и можете също да поискате да изплатите такъв заем по-рано.

Независимо от това кой заем използваме, избирайки периода му, имаме две възможности за избор:

• можем да изплатим пасива си по-кратко, тогава месечната вноска ще бъде по-висока и общите разходи по заема ще бъдат по-ниски

• или изберете по-дълъг период на заем, тогава ще плащаме по-ниска месечна вноска, но разходите, свързани със заема, ще бъдат по-високи.

Може ли заемът да бъде изплатен по-рано?

Ако се чудите дали всеки заем може да бъде изплатен по-рано, предлагам да го направите. Преди да вземете решение обаче, струва си да се уверите, че то няма да включва допълнителна такса и колко възстановяване трябва да получите, например застраховка.

За целта проверете внимателно условията на договора за заем, вижте Таблицата на таксите и комисионните на банката, в която сте взели заема, или се свържете с нейния служител. Поискайте конверсия на разходите по кредита във връзка с предсрочно погасяване.

Предсрочно изплащане на заема - разходи

Предсрочно изплащане на заема не изцяло, а само отчасти е т.нар надплащане на заем. В резултат на това банката може да изчисли размера на вноската, така че тя ще бъде по-ниска или срокът за изплащане на заема ще бъде просто по-кратък. Не е трудно да се досетим, че това няма да е добра новина за банката. В края на краищата той прави пари, като ни заема пари. Колкото по-висока е сумата и колкото по-дълъг е периодът, толкова по-голяма е лихвата.

Източник: http://kredit-consult.com/</a>