Сливен. Новини от източника. Последни новини

Какви консумативи са необходими за 3d принтерите ?

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди 2 години | 810

Какви консумативи са необходими за 3d принтерите ?

Преди да се впуснем в уточнения за всички необходими принадлежности, необходими за работата на 3d принтерите, нека поясним тяхната същност. Имайки предвид динамичното развитие на технологичните процеси, появата на тези устройства е просто част от прогреса. Достигането на нови висоти в принтирането е вече реалност, благодарение на иновациите.

Тяхното функциониране и устройство са действително сложни, но най-общо се състоят от софтуер и хардуер. Най-общо казано от компютърно заложения файл се изграждат триизмерен детайл. Технологията се отличава с това, че модела се създава чрез наслояване на избрания материал.

За да върви гладко и безпроблемно процеса е необходимо поддържането в наличност 3d принтер консумативи . Като всяка друга машина, така и принтерите от ново поколение изискват подмяна на определени консумативи. Макар, че на пазара се предлагат най-различни видове и марки триизмерни принтери, ще изведем най-основните от тях.

Необходими консумативи за работа с 3d принтер

Според вида на принтера, се различават и необходимите материали за работа с него. Разграничение се прави между принтери, които обработват детайлите чрез специална термопластична нишка и такива, които печатат чрез смола.

Филамент

Термопластичните нишки са познати още като филаменти, при които също преобладава разнообразие. Разновидностите на тези материали се изразява в множество цветове, различни размери и дебелина. В зависимост от параметрите на машината се избира и подходящ диаметър филамент.

Различават се и материалите, от които са съставени нишките, като най-популярни и избирани са PLA- полимлечна киселина, ABS - Акрилонитрил-бутадиен-стирол и PETG - полиетилен терефталат/пластмаса. Като това, което ги отличава основно са техните свойства.

PLA филаментите се избират главно заради лесния печат, който осигуряват по време на работа. Но освен това изградения детайл се отличава с издръжливост и шансовете от деформирани са сведени до минимум.

Филаментите спадащи към ABS се открояват с изключителна устойчивост. Но за да бъде достигнат резултата, процеса на обработка е по-сложен. Като най-разпространени се считат PETG филаментите, които са среден вариант между предните два. Въпреки това, този материал се отличава с гъвкавост, свойство което не е за подценяване.

Смола

Някои 3d принтери са проектирани да работят посредством синтетична смола. Тя се втвърдява чрез UV лъчението, но може да се осъществи и чрез лазер. По този начин се реализират триизмерните детайли, при нейната употреба.

В зависимост от търсения ефект можем да разграничим няколко вида - стандартна, гъвкава,твърда, дентална и други. Всяка една от тях притежава различни свойства, които са специфични според потребностите.

Употребата на смолата датира още от осемдесетте години, но се прилага и до днес. Тази стара технология, позната още като SLA, намира все още приложение заради неповторимата детайлност. Стереолитографията е изключително използван метод при изграждането на малки по размер и обем детайли.

Лепило

Процеса е познат още като адхезия, които при печатане възпрепятства отклоняване на формата на детайла, чрез прилепване. Иновативното лепило играе ролята на фиксатор, който не позволява изкривяване на детайлите. В общия случай това са лепилата, които се използват в триизмерното принтиране.

Тяхната употреба е меко казано задължителна, защото вероятността от деформация понякога е голяма. Лепилото е необходимо само за онази категория принтери, които работят чрез филаменти. Обикновено се прилага при 3d печата на големи детайли, при които риска от девиация е по-голям.

Особености при неговото приложение също има и те се характеризират с нивото на температура. С други думи, колкото по-високи са градусите при обработка, толкова по-различно е нивото на залепване.

При стандартна или ниска адхезия се наблюдава по-лесно отлепяне на детайлите. Докато достигането на високи градуси се налага при изграждане на сложни или по-дълги модели.

Разновидностите при лепилата предназначени за 3d печата, са спрямо използваните филаменти. Разграничение можем да направим в зависимост от това дали ще се прилага за професионална или домашна употреба.

Източник на снимката: Unsplash