Сливен. Новини от източника. Последни новини

Банско - подходяща дестинация за планински туризъм

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди 2 години | 1177

Банско - подходяща дестинация за планински туризъм

Ако ви е дошло до гуша от шумния град, мръсния въздух и напрежението в работата, значи е време за бягство сред природата. Нужно е да отделите малко време, за да се отдадете на този импулс и да изберете точното място за почивката си. Банско е много подходяща дестинация за планински туризъм, а петзвездният апартхотел „Лъки Банско” може да осигури гостоприемството за вашата планинска почивка. Още от терасата на своето студио или апартамент можете да се насладите на красивата гледка и чистия въздух.

Луксозно настаняване и безплатни планински преходи

Трите планини около Банско предоставят уникална възможност за активна почивка, а настаняването в „Лъки Банско” дава редица преимущества. Студията и апартаментите в хотела привличат с елегантния си дизайн и създават усещане за уют. На разположение на гостите са напълно оборудвани кухненски боксове с всичко необходимо - керамични котлони, микровълнова фурна, кафе машина, тостер, термокана, посуда за готвене и за хранене.

„Лъки Банско” ви осигурява чудесна възможност за различни активности. В модерния спа център на хотела може да ползвате безплатно топлите био басейни, а разнообразните спа процедури ще ви осигурят съвършен релакс. Голямо предимство е, че гостите на апартхотела имат възможността да се включат в ежедневни безплатни планински преходи от началото на април до края на октомври. Туристите могат да избират всеки ден различен маршрут от предварително обявената програма. Преходите се провеждат под ръководството на квалифицирани планински водачи. Грижа на водачите е всички участници да се движат заедно, със съобразено с възможностите и темпо им и в съответствие с конкретните условия в планината. Маршрутите обхващат красиви местности, природни и исторически забележителности, планински хижи и велопътеки.

За включването в преходите не е необходимо предварително записване. Всеки желаещ да се раздвижи и да се наслади отблизо на красивата природа може да се включи свободно в момента, в който го реши.

За участниците в планинските преходи е осигурен безплатен транспорт до началната точка на маршрута. При желание на туристите и наличието на такава възможност се осигурява транспорт и от финалната точка, за да се избегне натоварването по време на слизане.

Лесни и трудни планински маршрути

По отношение на маршрутите в пълна сила важи правилото „за всекиго по нещо”. Туристите се разделят на две групи според нивото на физическата им подготовка, а преходите са разделени на лесни и трудни.

Лесните планински преходи се осъществяват за по-кратко време - между 2 и 4 часа, а за по-трудните са необходими между 3 и 6 часа. Времетраенето може да варира според различни фактори: метеорологичните условия, средната скорост на групата, нуждата от допълнителни почивки и други.

Сред най-кратките преходи е този до Параклис Св. Никола и крепост Безименен град, който продължава около 2 ч. 30 мин. Също толкова време е необходимо и за планинска разходка до Конна база Периволас и местност Ръждавец. Най-дълъг е преходът до връх Тодорка, за който определеното време е 6 часа и половина, почти толкова е и до местността Вищерица.

Един от лесните преходи е до манастира „Рождество пресв. Богородица – Палигоден“, който е разположен в ниската част на северните склонове на Пирин, на няколко километра западно от Банско. Той е бил построен по времето на Второто българско царство, но османците са го разрушили до основи. Поетапно възстановяване е започнато през 1936 г., а цялостната реставрация е завършена през 1964 г. Манастирският двор е много приятен, заобиколен е от каменна ограда, има маси, пейки и дървета за сянка.

Сред лесните са преходите до Велоалеята над град Банско, местностите Кулиното и Главите, до хижа Ветерани, село Осеново, Битоловото – панорамна тераса, хижите Ветерани и Мочарата, Стан Кале и др.

За трудни се смятат преходите до хижите Демяница, Яворов и Безбог, Пътеката на дивата коза, Гергева скала от местност Катарино, местностите Казаните и Джинджирица, Велопътека Прекрасен ден и Конна база Периволас – Кулата на местност Голак.

Снимки: luckybansko.bg

Снимки