Сливен. Новини от източника. Последни новини

Различните видове гайковерти и тяхната употреба

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди около 1 година | 655

Гайковерт

Гайковертът е инструмент, който се използва за закрепяне на крепежни елементи или отстраняване на гайки и болтове. Формата му наподобява тази на пистолета и има дръжка и спусък. Има въртяща се част и електрически или пневматичен двигател. Рабойтейки заедно, тези два компонента превръщат гайковерта в мощен инструмент, без който никой добър майстор не може.

Гайковертът е незаменим инструмент във всеки гараж и дом днес. Ето на какво трябва да обърнете внимание, преди да закупите сввоя гайковерт. Следващите параметри са от изключително значение за неговата добра производителност.

Основни параметри на гайковерта

• Мощност

Един от първите и най-важни параметри при избора на гайковерт е мощността. Сами разбирате, че колкото по-голяма е тя, толкова по-голям ще е капацитета на работа на двигателя и производителността ще е по-голяма.

• Въртящ момент

За битови нужди се препоръчват инструменти с въртящ момент 100 нм и повече.

• Механизъм на удар

Препоръчително е да избирате инструменти с механизъм на удар, тъй като това позволява по-добро затягане на крепежните елементи.

• Наличие на допълнителни функции

Сам по себе си ударният гайковерт може да свърши задачите си и без да има допълнителни функции.

На пазара се предлагат различни видове гайковерти, всеки от който е предназначен за конкретни задачи.

Гайковертите най-често се използват за завъртане на механични крепежни елементи. Те могат да се използват и за захващане на други предмети като тръби, така че да могат да се завъртат или преместват.

Различните видове гайковерти и тяхното използване:

Пневматичен гайковерт

Пневматичен гайковерт работи с въздух под налягане.Той използва сгъстен въздух за забиване на пирони или винтове в детайла. Известен е още като ударен гайковерт. Този тип гаечни ключове често се използва в строителството и автомобилните приложения. Пневматичните ключове се предлагат както в кабелни, така и в безжични модели.

Пневматичните гайковерти главно се ползват в сервизи и са повече за професионална употреба, поради зависимостта им от източник на сгъстен въздух - компресор.

Ударен гайковерт

Този мощен инструмент може бързо да свърши всяка работа по закрепване или разхлабване и е задължителен за всеки, който работи с машини редовно.

Ударният гайковерт е вид пневматичен или акумулаторен гайковерт, който осигурява голямо количество въртящ момент или сила на усукване, за да се разхлабят или затягат болтове и гайки. Той е снабден с ударен механизъм, който непрекъснато удря наковалнята или задния край на инструмента, докато се върти. Това действие осигурява високото ниво на въртящ момент, необходимо за бързо и лесно разхлабване или затягане на упорити болтове.

Въпреки че ударният гайковерт може да бъде ценен инструмент за всеки, който работи с машини, той е особено полезен за тези, които работят в автомобилната или строителната индустрия. Автомобилните техници често използват ударни гайковерти за сваляне и смяна на гуми, както и за разхлабване и затягане на болтове на превозни средства. Строителните работници могат да ги използват за сглобяване или разглобяване на скеле или за затягане на болтове на тежки машини.

Акумулаторен гайковерт

Акумулаторният гайковерт е един от най-универсалните и удобни налични пневматични инструменти. Той е идеален за различни приложения, включително обща поддръжка, ремонт на автомобили и строителство. Акумулаторният гайковерт може да се използва за разхлабване или затягане на болтове и гайки, както е и идеален инструмент за пневматично заковаване и телбод.

Акумулаторният гайковерт е пневматичен инструмент, който използва сгъстен въздух за захранване на двигателя. Въздушното налягане се използва за задвижване на буталото на гаечния ключ, което от своя страна завърта патронника. Патронникът е частта от гайковерта, която държи накрайника и може да се отваря или затваря, за да промени размера на захващащата част. Въздушното налягане може да се регулира, за да се контролира скоростта на въртене на гайковерт.

Акумулаторните гайковерти се предлагат в различни размери и стилове и могат да бъдат оборудвани с различни приставки, в зависимост от приложението. Например, някои акумулаторни гаечни ключове се доставят с приставка за ударно задвижване, която може да се използва за забиване на винтове и пирони. Други имат пневматична приставка за пирони, която може да се използва за закрепване на дърво или метал заедно.

Акумулаторните гайковерти са сравнително лесни за използване и предлагат редица предимства пред традиционните пневматични инструменти. Те са много по-леки и по-преносими от пневматичните гайковерти и могат да се използват на различни места. Освен това е по-малко вероятно те да прегреят и предлагат повече контрол върху скоростта на въртене на самия гайковерт.

Електрически гайковерти

Ако се чудите дали електрическият модел гайковерт е правилният избор за вас ви предлагаме бърз поглед върху някои от неговите предимства. Електрическите гайковерти се предлагат с редица предимства, които могат да ги направят чудесен вариант за много потребители.

• Повишена мощност - Електрическият гайковерт ще предложи повече мощност от традиционния пневматичен такъв. Това може да бъде полезно, когато имате нужда от завиване на по-здрави гайки и болтове.

• По-малко поддръжка - Електрическите гайковерти нямат въздушни филтри за смяна или маркучи за проверка за течове, не изискват толкова сериозна поддръжка.

• Удобство без кабел – Акумулаторният електрически гайковерт ви дава свободата да се движите, без да сте привързани към електрически контакт. Това може да бъде голямо предимство при работа в тесни пространства.

• Достъпна цена – Електрическите гаечни ключове като цяло са по-достъпни от пневматичните модели. Това ги прави чудесен вариант за купувачи с бюджет.

• Универсалност – Електрическите гайковерти могат да се използват за различни задачи и ремонтни дейности. Това ги прави универсален инструмент за много потребители.