Сливен. Новини от източника. Последни новини

Директорът на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен д-р Васислав Петров: Преговаряме със синдикатите заради КТД

, Връзки с обществеността

Излъчване: МБАЛ "Д-р Ив.Селимински" | Сливен | преди около 1 година | 742

Д-р Васислав Петров

Преди дни Върховният административен съд (ВАС) стопира със свое определение анекса към НРД. Става дума за текстовете, с които месечните стойности на здравноосигурителните плащания за лечебните заведения се обвързват с размера на основните трудови възнаграждения на медицинските специалисти по КТД.

Това стана по жалба на Националното сдружение на частните болници и на Сдружението на общинските болници. Могат ли областните болници да изпълнят изискванията за новите възнаграждения, ще атакуват ли анекса в съда и страх ли ги е от напускане на хора, ако възнагражденията останат същите. На тези въпроси пред сайта „Клиника бг” отговаря управителят на МБАЛ „Д-р Иван Селимински” – Сливен и председател на Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение д-р Васислав Петров.

Определението на Върховния съд не е окончателно. Вероятно то ще бъде обжалвано от Министерство на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз.

Това стопира изискването на анекса от месец август да бъдат постигнатите заплатите от колективния трудов договор (КТД). От срещите, които проведохме през последните два месеца стана ясно, че на 99% от членовете в областните болници няма да могат да дадат увеличение на заплатите, равни на тези в КТД. Това обрича областните болници да получат намалено финансиране от Националната здравноосигурителна каса. На свой ред то няма да позволи дори плащането на заплатите като брутно възнаграждение, което ние изплащаме в последните два месеца.

Имаме един омагьосан кръг – наказание от страна на касата във връзка с НРД ще доведе до още по-лоши финансови резултати и още по-малко възможности областните болници да увеличават парите на персонала. Разбира се, това ще доведе до напрежение в колектива. Повечето болници вече са започнали преговори със синдикатите по отношение на новия КТД. Даваме им нашите разчети, за да видят, че със заплащаните от касата средства, дори с 25-процентно увеличение на клиничните пътеки е невъзможно заплатите да бъдат увеличени така, както е записано в КТД.

Очакваме разбиране и от синдикатите, и от работещите в болниците. Това, което в момента се говори усилено е едва ли не, че някой е дал тези пари на лечебните заведения. Не е така. Цените на клиничните пътеки са увеличени и оттам всяка болница може да даде увеличение на заплатите в някакъв размер. Директорите на почти всички областни болници вече са декларирали, че от 1 август не могат да дадат залегналите заплати в КТД.

Персоналът може да започне да напуска, това е едно от безпокойствата на много колеги. Но и сега, когато се разкрие частна болница в съответната област и даде по-големи заплати, хората напускат. Така се случва да отидат дори цели отделения. Част от тях после се връщат, виждайки, че не е това, което им е обещано. Лошото е, че ние като директори имаме желание да дадем повече пари на персонала, но няма как да го направим. Разбираме, че за съжаление, цялата вина ще падне върху нас, защото не сме давали очакваните заплати и обвинение от страна на Министерството на здравеопазването, откъдето ще кажат, че не сме се справили.

Затова в момента разясняваме на хората, че тези пари не ги дава никой, а те трябва да ги изкарат със своя труд.

Сдружението на областните болници още не е взело окончателно решение дали да атакува анекса в съда. В момента се провеждат събрания на съветите на директорите на всяка областна болница, като всяка решава дали да направим това или не. Към момента са проведени 13 събрания, остават още десет.

Очаквам до края на тази седмица вече те да са се състояли. Ако имаме над 50% желаещи да дадем на съд анекса, ще го направим и ще се присъединим към жалбата на Националното сдружение на частните болници и на Сдружението на общинските болници.