Сливен. Новини от източника. Последни новини

Има ли начин да се спре войната по пътищата

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди около 1 година | 627

Има ли начин да се спре войната по пътищата

Не минава и седмица без да чуем поредната новина за ужасяващи инциденти по пътищата. Стотици хора изгубиха живота си или останаха с трайни увреждания в следствие на автомобилни катастрофи. Войната по пътищата е ежедневна и редовно взима жертви. Цялата тази ужасяваща статистика неизменно води до въпроса има ли начин всички тези пътни инциденти да намалеят?

На теория има много методи, с които да се предотвратят автомобилните катастрофи. Един от основните е да се подобрят пътищата в България. Не е тайна за никого, че състоянието на нашата пътна мрежа е едно от най-лошите в Европа. За съжаление едва ли скоро ще доживеем да видим добре изпълнени проекти за автомагистрали и пътна инфраструктура.

Работата на контролните органи също подлежи на критика. Не един и два са случаите, в които причинителите на тежки катастрофи карат без книжки, под влияние на алкохол или наркотици. А още по-тъжно е, че те без съмнение са били спирани неведнъж от полицията, но по някакъв начин са успели да се отърват без съответните последствия.

Но колкото и да обвиняваме държавата, че не ни е създала подходящи условия да се чувстваме сигурно на пътя, не е за подценяване и личният фактор. Има много неща, които всеки от нас би могъл да направи, за да намали броя на пътните инциденти. Първо разбира се са очевидните неща, които дори не подлежат на коментар, защото не само не са законни, но и противоречат на морала - никога не се качвайте зад волана ако сте под въздействието на алкохол, наркотици или силни лекарства. Спазвайте правилата за движение, следете знаците и пътната обстановка без да се разсейвате - телефонът може да почака. Едно безразсъдно и рисково изпреварване ще ви помогне да пристигнете малко по-рано до крайната си дестинация, но пък може да се окаже с цената на човешки животи.

Всичко изброено дотук са елементарни правила, които всички ние знаем, но не винаги се сещаме за тях. Ето защо е хубаво да си имате някакъв ритуал преди да седнете зад волана, който да ви напомня да внимавате. Това може да бъде нещо съвсем дребно, например един обикновен ключодържател с надписи, който да си персонализирате така, че да ви подсеща, че семейството ви чака всяка вечер да се приберете живи и здрави при тях. Може да бъде някоя конкретна песен, която си пускате или пък нещо друго - важното е да ви докосне емоционално и да ви напомни за истински ценните неща в живота.