Сливен. Новини от източника. Последни новини

Какво да изберем: WiFi или кабелни охранителни камери?

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди около 1 година | 1011

Какво да изберем: WiFi или кабелни охранителни камери?

Имате нужда от охранителна камера, но не сте напълно сигурни каква точно да изберете? Ако се двоумите между технологията на WiFi камерите и тази на кабелните охранителни устройства, трябва да имате в предвид няколко фактора. Макар, че безжичните охранителни системи имат своите предимства като лесна инсталация и гъвкавост в управлението, все още съществуват спорове дали те са по-добрият избор. Като се има в предвид това, каквато и камера да изберете, ще зависи изцяло от вашите лични нужди. В тази статия ще разкрием повече от предимствата и недостатъците на двата модела камери:

Предимствата и недостатъците на кабелните охранителни системи

Един от най-важните фактори при избора на камера е да обмислите първоначалната инсталацията. Разликата в процеса на инсталиране на кабелна спрямо WiFi камера е това, което отблъсква някои хора от кабелната система. Инсталирането на кабелна система за сигурност ще отнеме повече време и усилия, а ще се наложи окабеляване в целия имот - местата, на които желаете да поставите видеонаблюдение. Това може да се направи, разчитайки на помощта на специалист или на собствените ви умения, като е хубаво тези кабели да бъдат вкопани. Това звучи наистина трудоемко, но кабелната охранителна система все още има известни предимства, които биха могли да надделеят над процеса на инсталиране. А инсталирани веднъж, надали ще се наложи да окабелявате наново.

Като едно от най-големите предимства на кабелната система се счита надеждността. При кабелната система не би трябвало да има проблем и стриймингът от камерите да изчезнат или да бъдат прекъснати от чужд сигнал. Би следвало да разполагате със силна, постоянна връзка, която ще ви даде ясно аудио и видео. Кабелната система също трудно би била податлива на никакъв тип безжично хакване. Ако търсите дълготрайно решение за това как да обезпечите вашата сигурност, кабелната система би била добра опция. Тя е и универсален избор при инфраструктурни и важни проекти за видеонаблюдение, като например обществено видеонаблюдение

Предимства и недостатъци на WiFi охранителната система

Нека разгледаме какви са предимствата на WiFi охранителната система? Първо, какво представлява безжичната технология? Когато говорим за безжична настройка, безжичната връзка се отнася само до начина, по който камерата е свързана към самата мрежа. Това означава, че вашата камера все още ще трябва да бъде свързана към източник на захранване, освен ако не е напълно безжична и се захранва от батерия. „Безжичната“ част от настройката се отнася до камери, комуникиращи през Wi-Fi среда. Така, че дори и с безжична система, вашата камера ще трябва да бъде включена в контакт (освен ако не е с презареждащи се батерии/ соларен панел). Хубаво е да го имате в предвид преди да направите избора на охранителна система.

Тук идва предимството на настройките. Освен това ще можете да носите оборудването си в случай, че се преместите. Ако сте с кабелна система, вероятно самите устройства ще може да вземете със себе си, но ще се наложи отново да окабелявате.

Безжичната технология ви позволява лесно и бързо да свържете камерите си към WiFi сигнал, както и лесно да ги настроите през приложение на телефона ви. Обикновено всичките ви кадри ще се съхраняват в хранилище/cloud и ще имате достъп до тях по всяко време. Повечето безжични системи за сигурност обикновено са по-удобни за потребителя и ще имат разширени мобилни приложения за управление на вашето устройство.

Много са предимствата на безжичната технология, но съществуват и някои недостатъци. Основен проблем може да се окаже прекъсване или смущения в сигнала, това би довело до загуба на звук и изображение.

Също така, ако сигналът е бавен, това може да наруши качеството на изображението звука. Дори и да използвате камера с по-висока разделителна способност, ако силата на сигнала намалее, вероятно е да получите кадри с по-ниска разделителна способност от обикновено. Голямо влияние ще окаже това, къде се намира рутера в дома ви и на какво разстояние е/са WiFi камерата/камерите от него.

Това, че сте свързани с Wi-Fi и вашите кадри са качени в облака, също ви прави по-податливи на хакване. Има начини да предотвратите това, като актуализирате често паролите и добавите повече мерки за удостоверяване. Въпреки това, рискът от хакване е много по-голям при безжична система, отколкото при кабелна система.

И така, кой тип охранителна камера да изберете?

Когато търсите кой тип система е най-добра, това наистина зависи от вашите нужди и дългосрочни цели. Ако търсите нещо надеждно, кабелната система може да бъде чудесен вариант. Кабелна система би била идеална за по-голям имот или за офис, който търси подобрени опции за сигурност. Ако търсите по-бързо решение, което може да бъде по-регулируемо и малките пропуски в покритието няма да повлияят на вашите нужди за сигурност, безжичната система може да бъде идеална за вас. WiFi системата би била чудесна за малък дом или офис, който търси основно покритие. Какво ще изберете за вас и вашите нужди, оставяме изцяло на вас. RobiCam предлагат богат избор от всякакви решения, които чудесно да паснат на вашите изисквания.