Сливен. Новини от източника. Последни новини

Биткойн прогнози 2022 – Каква ще е цената на Биткойн?

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди около 1 година | 1034

Купихте ли си вече Биткойни (Bitcoin)? Този нов вид пари изглежда става все по-популярен, но дали си струва инвестицията? Това напълно зависи от цената на Биткойн, на която сте го купили и на която го продадете. Ако притежавате биткойни или пък се чудите дали си струва да си купите, тогава нашата статия с прогнози за цената на актива през 2022 г. може да ви бъде полезна.

Какво е Биткойн?

Преди да разкрием какви са нашите прогнози за остатъка от 2022 г., нека обясним какво всъщност е Биткойн. Това е първата създадена криптовалута в света, нов вид пари, които съществуват само в дигиталното пространство и нямат физическа алтернатива. Въпреки че става наистина популярна през последните пет-шест години, съществува от 2009 г. насам и е разработена от анонимен създател с псевдонима Сатоши Накамото като алтернатива на традиционните пари. Според Накамото парите, които използваме са твърде зависими от банките, което ги прави силно застрашени от всякакви икономически сътресения (инфлация, рецесия и т.н.). За сравнение с тях, Биткойн не се контролира от никое правителство – вместо това, интернет потребителите, които участват в мрежата на Биткойн, наречена блокчейн, имат равни права над управлението на валутата.

Кратка история на цената на Биткойн

Интересното е, че тази криптовалута се търгува за по-малко от долар през първите си няколко години. Тя достита първата си истински висока цена едва през 2017 г., когато се равнява на около 20 хил. долара. След този пик се разпространява високият интерес към актива и цената му започва да се покачва стремглаво, въпреки придружаващите спадове. През първата половина на 2021 г., Биткойн достига 64 хил. долара и крипто любителите обявяват, че до края на годината ще достигне 100 хил., а до края на 2022 г. – милион. Оптимизмът е помрачен от спад на пазара, който обаче успява да се възстанови и в края на ноември 2021 г. Биткойн стига до почти 70 хил. долара, което е и най-високата цена до днес. Инвеститори и експерти отново прогнозират светло бъдеще, но от декември насам целият крипто пазар претърпява загуби, от които страда и първото крипто.

След като първият дигиталният актив достига най-високата си цена, прогнозите за 2022 г. са изключително оптимистични. Според експертите, Биткойн има потенциала да стигне до над 250 хил. долара. Нестабилният пазар значително понижава тези предсказания и в момента най-често срещаните средни стойности за Биткойн през 2022 г. са около 20-25 хил. долара. По-оптимистичните прогнози вещаят цени от около 30 хил. за края на 2022 г., а според най-смелите, Биткойн ще завърши годината със стойност от 40 хил. долара. Тези прогнози показват, че според повечето, Биткойн няма да се приближи до най-високата си стойност, нито пък да я надмине. Добрата новина, обаче, е, че дори най-песимистичните прогнози за цената на Биткойн през 2022 г. не смятат, че криптовалутата ще падне до 0 долара, а най-често прогнозират низ на цените от около 10-15 хил. долара.

Какво означава ниската цена на Биткойн?

По-ниската пазарна цена на този крипто актив може да е лоша новина за инвеститорите, които притежават Биткойн и искат да продадат, за да получат висока печалба. За тези, които не са купили още, обаче, ниските стойности може да са удобен момент за инвестиране.

Тъй като Биткойн най-известната криптовалута сред повече от 20 хил. актива, тя може лесно да се открие за покупка. Платформи като Binance, най-голямата крипто борса в света, където в момента Биткойн може да се търгува с нулева такси, предлагат сигурно и бързо закупуване на актива, както и крипто портфейл, където да съхранявате своето крипто. Прогнозите за цената на Биткойн или за която и да е криптовалута не може да са единственото, на което да базирате покупката си, защото никой не може да даде изцяло точно предсказание. Но ако може да се вярва на ентусиазма на крипто инвеститорите, сегашните по-ниски цени са само подготовка за скоковете, които Биткойн предстои да направи, затова е възможно да са подходящ момент за инвестиране в актива.

Статията не цели да даде финансов съвет, а само да предостави информация за най-популярните мнения относно цената на Биткойн през остатъка на годината. Дигиталните активи, начело с Биткойн, са високорискови и нестабилни и не може да разчитате само на прогнози при покупка и инвестиране.