Сливен. Новини от източника. Последни новини

Галя Хачадурян: За нас съдебната реформа е справедливост за всички

, Валя Марева (ПП "ГЕРБ"-Сливен)

Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен | България | преди около 1 година | 477

-------

Правовият ред и законодателните промени, касаещи постигането на справедлива европейска съдебна система във всяко отношение е моя лична кауза, поставяща интересите на българското общество пред моите собствени интереси. Това заяви кандидатът за народни представители от листата с номер 24 в Сливен Галя Хачадурян.

ГЕРБ и СДС са единственият гарант, че добрите политики, реализирани в последното десетилетие, ще продължат, защото ние решаваме проблемите на хората, а не междуличностните противоречия.

Галя Хачадурян припомни, че подготовката за реформиране на правораздавателната и правоохранителната системи в духа на изискванията на членството ни в Европейския съюз е започната още от първото правителство на ГЕРБ през 2009 г. „През последните години темата за съдебната реформа беше иззета първо от ДБ, а след това и от ПП. Те я превърнаха в основна тема на всичките си предизборни и следизборни послания. Но това, което видяхме през последната година и половина бе, че тези партии не могат да направят съдебна реформа“, каза кандидатът за народен представител.

Въвеждането на електронното правосъдие и извършването на вътрешна дигитализация в съдебната система са едни от ключовите стъпки в извършването на съдебната реформа в България. „България – държава на правото и справедливостта - върху тази основа е изградена предизборната програма на коалиция ГЕРБ-СДС в сектор „Правосъдие“. Със старта през 2020 г. на Единната информационна система на съдебната власт се постигна пълна дигитализация във всички съдилища. Електронното правосъдие ще осигури възможност на българите да имат отдалечен, непрекъснат и безплатен достъп до електронните дела. До 2023 г. за гражданите и фирмите ще има възможност да се заведе дело онлайн, да се уведоми другата страна по делото и да се заплатят дължимите съдебни такси по електронен път, както и да се присъства чрез видео - конферентна връзка на съдебни заседания“, обясни Галя Хачадурян.

Идеята на ГЕРБ за съдебна реформа трябва да бъде разбирана като обща идея и продукт на колективния разум и съвместната инициатива на професионалната, научна и експертна общности и на гражданското общество.

„За нас съдебната реформа трябва да отговаря на очакванията на хората, да отчита забележките на българския бизнес и чуждестранните инвеститори, както и препоръките и съветите на самата правораздавателна система, в чиято почтеност, добронамереност и държавнически разум ние вярваме. Затова реформите в сферата на правораздаването могат и ще бъдат продължени от ГЕРБ“, категорична е Хачадурян, която е под номер 111 в листата с номер 24 в бюлетината.