Сливен. Новини от източника. Последни новини

114 години Независима България

, Връзки с обществеността (Община Сливен)

Излъчване: Общински съвет - Сливен | Сливен | преди около 1 година | 435

Denq na Nezavisimostta

С тържествени ритуали в цялата страна днес бяха отбелязани 114 години от провъзгласяването на Независимостта на България. В Сливен честването на значимата дата започна с общоградска церемония на пл. „Хаджи Димитър“. Пред жителите и гости на града, които се включиха в церемонията кметът Стефан Радев отбеляза, че датата 22 септември 1908 г., когато се обявява независимостта на България, е истинското тържество на българската държавност. Тази дата по думите му събира много пътища, по които българският народ се е борил за свобода, църковна независимост, национално освобождение и обединение.

„Политическите ръководители на България тогава нарушават Берлинския договор, умело се възползват от интересите на Русия и Австро-Унгария и смело, и решително пристъпват към крачката да обявят независимостта на България. Нашата страна ще стане един от най-силните фактори на Балканския полуостров. Единият от уроците, който ни дава историята е, че свободата и независимостта не са даденост и за тях трябва да се полагат непрекъснати усилия“, посочи още кметът. Той подчерта, че сливналии трябва да се гордеят от това, че градът винаги е бил в авангарда на тази борба и с гордост се споменават имената на даскал Добри Чинтулов, на Митрополит Серафим, на символа на Сливен - Хаджи Димитър.

„И тук е другият голям урок от днешната емблематична дата – можем да постигнем всички свои цели. Няма връх, който да не можем да покорим. За това е необходимо и време, но когато работим упорито, заедно и търсим съгласие и намираме верните решения, всичко е възможно. Убеден съм, че с уроците от историята, ще вървим уверено напред. Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!“.

След това сливенският градоначалник поднесе венец пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Венци и цветя поднесоха още председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, зам.-областният управител Антоний Андонов, представители на институциите в града, учебните заведения от Сливен, военно-патриотични съюзи, исторически дружества и граждански сдружения, политически партии, организации, граждани. Венец беше поднесен и от името на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий.

Честването продължи с концерт на Ансамбъл за народни песни и танци – Сливен.

Организатор на проявите е Община Сливен, с партньорството на Център за подготовка на специалисти.

Снимки