Сливен. Новини от източника. Последни новини

Каски за мотор - най-честите грешки, които допускаме при избора

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди около 1 година | 836

Каски за мотор - най-честите грешки, които допускаме при избора

Изборът на каски за мотор изглежда лесна задача, но когато има такъв огромен асортимент пред себе си, човек започва да се обърква. Затова нека анализираме типичните грешки при избора на мотоциклетна каска.

Не се взима предвид целта и характера на карането

Всички каски са разделени на типове, всеки от които е добър по свой начин. Преди да изберете модел, трябва да решите къде и как ще използвате защитното средство и каква е основната цел на вашето каране на мотоциклет.

Желаните характеристики на каската зависят от отговорите. Често се случва мотоциклетистът да хареса една каска, но да му трябва съвсем друга. И все пак най-важното в една каска не е дизайнът, а надеждността, удобството и функционалността. Можете да спестите пари без това да е за сметка на качеството, ако заложите на каски за мотор втора ръка .

Използвате на една каска за всички случаи

Каските ненапразно са разделени на видове. Дори и най-универсалната каска не може да бъде най-добрата в нито една дисциплина или да бъде еднакво добра през лятото и зимата. Ако карате целогодишно (не само в града), тогава може да ви трябва друга каска.

Да, има универсални модели, които се справят добре в града и при пътуване, но трябва да признаете, че специализираната каска ще се справи по-добре. Ето защо, ако сте много активен мотоциклетист, може да ви потрябва друга каска за мотоциклет - за мотоциклетни състезания, крос - кънтри, туринг - за пътища, където обикновен градски модел няма да е достатъчен.

Не се вземат предвид спецификациите

Много каски имат допълнения. Когато избирате каска, помислете дали има възможност за монтиране на пинлок, дали има много опции за козирки или вградени очила, дали има възможност за монтиране на слушалка, визьор или спойлер.

Ако избирате между два еднакви модела, вижте колко надстройки може да получи всеки, може би това ще ви помогне да направите правилния избор.

Увлечени по дизайна, пропускате същността

Каската е лично предпазно средство. Всеки мотоциклетист избира каска според анатомичните си особености и предпочитания. Заложете на такава, която е подходяща за вас.

Поръчвате без точни мерки

Формата на човешката глава може да бъде различна - дълъг овал, кръгъл или среден овал. Следователно размерите на каската с различни форми на главата ще се усещат и пасват по различен начин. Производителите на каски винаги предоставят таблици с размери, за да помогнат на ездачите да изберат правилния номер.

Купувате по-голям размер

Ако според таблицата с размери два размера могат да ви паснат (вашите мерки са на самата граница между размерите и са посочени от производителя в 2 размера), тогава изберете по-малкия. Каската трябва да приляга възможно най-плътно. По време на носене подплатата ще отнеме малко и напълно ще съответства на формата на главата ви.

Купувате незнайни марки

Малко известните марки често се предпочитат, защото са на по-изгодна цена. Но покупката на евтина каска от неизвестен производител е игра на рулетка. Да, ще струва по-малко, но в най-добрия случай ще има един DOT сертификат. Не забравяйте, че използването на каска трябва да отговаря на изискванията за безопасност на държавата, в която се използва.

Ако изобщо няма отзиви за неизвестна марка, тогава по-добре е да се откажете да я купите.

Пестите от качество

Когато цената на мотоциклетната каска излезе на преден план, не забравяйте, че плащате за истинско оборудване, което отговаря за безопасността на вашия живот. Цената на мотоциклетната каска зависи от качеството на материалите, броя на опциите и аеродинамичните характеристики на модела. Ако искате евтина и висококачествена опция, разгледайте опциите за каски за мотор втора ръка!

Източник на изображение: pexels.com