Сливен. Новини от източника. Последни новини

За какво да се оглеждате при избора на геймърски компютър?

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди около 1 година | 723

За какво да се оглеждате при избора на геймърски компютър?

Дълго време сте обмисляли дали изобщо имате нужда от нов компютър, но най-накрая решението е взето и искате да си направите хубав подарък. Сигурни сме, че нямате търпение вече да е в дома ви и да предприемете нови гейминг приключения, но първо трябва да решите какво точно да закупите. Ако това е така, този материал е точно за вас!

Подбрали сме за вас полезни съвети, за да изберете най-подходящия компютър, като правите адекватно разграничение между различните видове компютри, които са налични на пазара. По този начин ще имате ясна представа за типа машина, на която можете да разчитате, и която ще ви предостави най-доброто гейминг изживяване.

Мозъкът на компютъра

Мнозина смятат, че процесорът се явява като мозъка на един компютър. Мощността му се изразява в GHz, като по-новите модели компютри разполагат с няколко ядра, които работят паралелно и изпълняват множество задачи и операции. За компютър, който основно ще се използва за игри се препоръчват процесорите Intel Core i5, i7 или i9 от най-новите поколения или новите процесори AMD. Разгледайте последните тенденции при геймърски компютри PCbuild, където ще откриете и най-новите процесори.

Видео карта

Обикновено видео картата представлява един от най-важните компоненти на компютъра, предназначен за игри. Те основно извършват изчисленията, свързани с графичното представяне на елементите, както 2D, така и 3D, и трябва винаги да присъстват в компютъра. За компютър за игри се препоръчва мощна видеокарта, предназначена, както за настолни компютри така и за гейминг лаптопи. Всяка година основните производители изненадват почитателите на игрите с нови модели, като ви съветваме да не купувате компоненти от преди повече от едно поколение. Титулярите при този вид компонент са NVIDIA GeForce и AMD Radeon. Изборът ви зависи от това какъв бюджет сте определили, но и двата производителя предлагат висококачествени продукти, които ще ви осигурят пълно гейминг приключение.

Памет

Тук може да говорим за два вида памет - RAM, която е краткосрочната памет на компютъра, където се въвеждат всички данни, които той използва за момента, както и за памет за съхранение, която е дългосрочната памет, където всички файлове, операционната система, игрите и приложенията се съхраняват.

Говорейки за геймърски компютър, ви съветваме да изберете RAM памет не по-малко от 8 GB, а като метод на съхранение – SSD диск. В комбинация със SSD обаче можете да закупите и механичен твърд диск за масово съхранение. Разгледайте наличните в онлайн магазина и се възползвайте от услугите на консултант, за да научите кой вариант е най-подходящ за вашите нужди. Може да се възползвате от PC конфигуратор и да създадете мечтания от вас геймърски компютър.

Операционна система

Платформите Linux и macOS се опитват да увеличат съвместимостта с най-новото поколение видео игри, но операционната система на Microsoft все още е на първо място по отношение на приспособимостта и качеството на игрите, както и от страна на софтуера и хардуера с периферни устройства. Гейминг периферията се предлага в различни варианти, като разбира се, и там има водещи брандове, с които сме сигурни, че всеки геймър е запознат, а това са – Razer, Cougar, Keychron.

Други компоненти

Има и други компоненти, които трябва да имате предвид, когато купувате компютър за игри, като звукова карта или аудио чип, за предпочитане с многоканална поддръжка, или захранване, което трябва да е съизмеримо с консумацията на енергия на компонентите. Трябва да изберете и подходяща кутия, тъй като предназначените за геймърски компютри имат своите специфични характеристики. Следващото нещо, за което трябва да помислите е охлаждането – ще заложите на обичайното охлаждане с вентилатори или на водно?

Избирайки следващия си геймърски компютър, е важно да планирате предварително точно какви ще бъдат вашите цели и какви игри предпочитате да играете. Не говорим само за сравняване между различните производители на конкретния компонент, а и за това кои са функциите, които вие самите цените най-много в своя компютър. Разгледайте внимателно подробностите, изброени в статията и проверете в сайта по-горе, или на място. Винаги се опитвайте да разберете какво ще ви трябва, независимо дали настолен компютър, или лаптоп.