Сливен. Новини от източника. Последни новини

Спортните настилки - красота и практичност

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди около 1 година | 467

Спортните настилки - красота и практичност

Съвременният пазар изобилства от решения за спортни настилки в училищни спортни зали, при спортни площадки на открито, при многофункционални спортни игрища; в спортни салони, при стадиони.

При това изобилие обаче трябва да се внимава, за да може всеки продукт от типа спортна настилка да е инсталиран по предназначение. Например, подът в училищната спорта зала освен за спорт на закрито, също трябва да издържа на влачени столове, маси и пейки.

Причината е една – търсене на практичност. Спортните настилки са изработени от здрави материали съобразени с изискванията на конкретен спорт или на мултифункционалното приложение. Относно естетиката, има разлика, когато се прави спортна настилка и битова такава. При втората, естетиката е много важна заради стила, който искате да създадете.

Според определението, спортна настилка означава всяка настилка, която осигурява практикуването на организиран спорт върху нея, на хоби спорт или на забавление. По предназначение спортните настилки може да са различни продукти с качества, които да отговарят на даден вид спорт. Различните настилки може да са предназначени за външна или вътрешна инсталация.

Спортни настилки на закрито

Училищните спортни зали или като цяло спортните зали използват настилки за вътрешна инсталация, като най-често те трябва да обслужват широк спектър от спортове и често се използват настилки с многоцелеви профил. Спортните настилки на закрито трябва да са достатъчно издръжливи, за да бъдат в синхрон с атлетите, независимо какво спортуват. Баскетбол, бадминтон, волейбол и хандбал могат да споделят едно и също игрище, което може да се използва няколко пъти на ден в продължение на часове

Спортни настилки на открито

Още по-голямо разнообразие от спортове се играят на открито, като добавим детските игри по кварталните спортни площадки, картината става още по-пъстра. Спортните настилки на открито са също толкова разнообразни, колкото и дейностите, извършвани върху тях. Всички външни повърхности са проектирани да работят или да издържат на всякакви атмосферни условия. Повърхностите също трябва да осигуряват сцепление и абсорбиране на удари, така че играчите да могат да се представят добре.

Предназначение и ефективност

Това, което производителите търсят е максимална ефективност. Естествените спортни настилки са по-трудни и по-скъпи за поддръжка, затова последните години тенденцията е за направата на настилки, които имитират естествените като цвят, например, но като производство са направени от най-различни материали.

За футбол на открито, в игрище в квартала или прилежащо игрище на стадион, може да се ползва изкуствена трева. Тя е много добър вариант и си има специфики. За направата на тенис корт може да се ползва също изкуствена трева. За спортни площадки на закрито и фитнес зали високо ефективни са каучуковите настилки.

В този смисъл има три основни типа изкуствени повърхности за спорт и развлечение на открито: изкуствени (гумифицирани, каучукови) писти, изкуствена трева и настилки с нанесена боя върху субстрата. Изкуствените писти и пълнежът за синтетична трева често съдържат рециклирани материали, като малки кубчета от гумени подметки на обувки или автомобилни гуми. Повторното използване на тези материали помага за намаляване на количеството отпадъци. Този материал също така осигурява добро сцепление и омекотяване за спортистите, както и адекватен дренаж в случай на дъжд.

Изгледът и усещането на изкуствените тревни площи са проектирани да наподобяват и да се държат като естествена трева, без да се налага да се напоява, коси, наторява и презасажда. Външните игрища за баскетбол и тенис са направени от акрил, който осигурява по-фина повърхност от тази на пистите, но все пак осигурява надеждно сцепление, както и твърда повърхност, така че топките да имат по-добър отскок, който няма да пречи на играта.

Цветове и конфигурации

Като цвят, разнообразието на спортните настилки също е много голямо. Дори изкуствената трева, която е основно зелена, може да се прави в различни нюанси на зеленото, по-тъмни и по-светли. Тя може да се прави и синя, и червена, както може да видите при използването за направа на тенис кортове с изкуствена трева.

Каучуковите настилки, ако са за вътрешна употреба в зали за фитнес, аеробика и други такива, са предимно черни на цвят. Относно акрилните настилки, те са най-разнообразни като цвят, защото се правят за ползване на закрито и открито и покриват голям брой спортове. Така както можете да видите син тенис корт с твърда настилка, така можете да видите и баскетболно игрище в синьо, можете да видите разграфено игрище в различни цветове, така че да обхваща различните по вид спортове.

Виниловите спортни настилки също набират скорост и в последните години също може да се видят като решение особено на закрито, при мултифункционални спортни зали. Те също са разнообразни като цвят и конфигурация.

Нашият екип в Диасфлоринг ще ви консултира за избора на спортна настилка за обекта, който желаете, без значение дали е на открито или закрито, дали е за един спорт или мултифункционална спортна площадка.