Сливен. Новини от източника. Последни новини

Какво трябва да знаете преди да се отправите към риболовен магазин за първи път?

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди около 1 година | 391

Какво трябва да знаете преди да се отправите към риболовен магазин за първи път

Казват, че риболовът е дейност, която бързо прераства от хоби в истинска страст. Били сте на риба с приятели, просто ей така, за компания, и вече сте силно запалени по този вид активност сред природата. За да станете истински рибар обаче не е достатъчно да посетите специализиран риболовен магазин, откъдето да си набавите необходимите рибарски принадлежности. Нужни са преди всичко знания и ние ще ви предложим няколко полезни съвета в следващите редове.

Влияние на цветовете и светлината върху риболова

Рибата различава много добре цветовете във водна среда и бива силно привличана особено от червения цвят. Поради тази причина много рибари използват червено риболовно влакно за лов на хищници, а също ларви, които придобиват ярък цвят във водата. Когато купувате плетено или монофилно влакно от риболовен магазин, трябва да вземете предвид цвета на продукта, в зависимост от целевата риба, която планирате да ловите.

Има обаче и случаи, когато такъмът трябва да остане напълно невидим. В този случай е важно да се съобразите с цвета на водата във водоема. Той често се определя от сезона, наличието на растителност по дъното и от това в каква водна среда ще ловите – река, поточе, езеро или язовир. Цветовете на примамките винаги са искрящи и ярки.

Светлината при нощен риболов е изключително важна. Мощен LED фенер или челник е продукт, който можете да закупите както в реалния свят, така и от онлайн риболовен магазин. Светлината не само ще ви помага да се движите безопасно и да работите прецизно с такъмите, но и да привличате рибата.

Прието е, че светлината привлича платика, налим и сом, но шаранът я избягва. Запознайте се с навиците на различните видове риби, така че, отивайки на лов за някой от видовете, да бъдете отлично подготвени за успешен и безопасен риболов. Ако не знаете кой цвят коя риба привлича, попитайте продавача. Обикновено с търговия на рибарски такъми се занимават опитни рибари.

Влияние на времето върху рибите

Когато атмосферното налягане се понижи, рибата се издига на повърхността на водата и обратно - когато налягането се повиши, се спуска към дъното. При стабилно атмосферно налягане и югозападен вятър кълването обещава да бъде често и положително. Но когато наближи гръмотевична буря, рибите просто спират да кълват.

При големи горещини сладководните риби търсят хладна вода, криейки се под скали и близо до извори. По време на спад в нивото на водоемите рибата се отдалечава от брега и се спуска към дъното, а кълването значително отслабва или изчезва напълно. Когато нивото на водата се нормализира, рибата се успокоява и кълването се възобновява.

Как е най-лесно и удобно да закупите първите си риболовни принадлежности?

Изборът дали да пазарувате онлайн или от физически риболовен магазин зависи най-вече от липсата или наличието на достатъчно свободно време. Ако работите усилено и само уикендите ви са свободни за излет край реката, онлайн покупката на нужните рибарски принадлежности изглежда по-удачния вариант.

Покупката на първата въдица е желателно да се направи на място във физически търговски обект. Необходимо е да усетите пръчката в ръката си и да прецените дали ще ви бъде удобна като тегло и вид на ръкохватката. Препоръчваме да се доверите на приятел, който да ви консултира при първото пазаруване от магазин за риболовни стоки.