Сливен. Новини от източника. Последни новини

Дискова херния на врата: причини, симптоми, лечение

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди около 1 година | 1447

Дискова херния на врата

Дисковата херния е едно от най-често срещаните заболявания на гръбначния стълб. Тя не само е съпроводена с болки и физически дискомфорт, а се отразява цялостно на качеството на живот. Поставянето на диагноза дискова херния на врата обаче не е присъда. За лечение и облекчаване на състоянието могат да се използват различни методи, сред които лекарствена терапия, балнеолечение, физиотерапия, упражнения с инверсни лежанки и др.

Причини за заболяването

Дисковата херния обикновено се получава заради дегенеративни, травматични изменения на междупрешленните дискове, износване на дисковете и други. Заболяването често идват с болки в гърба, шията или крайниците, които с времето могат да се задълбочат. Тези изменения могат да се случат на всеки диск от гръбначния стълб. Най-често срещаните форми на заболяването са цервикалната (шийна) и лумбалната дискова херния (в кръста).

Една от най-честите причини за появата на това заболяване са тежки физически натоварвания, травми или резки движения. Много вредно за гръбначния стълб е продължителното стоене или седене в неудобна поза. Това например често се случва на работещите в офиси, които прекарват целия си работен ден седнали пред компютъра.

Наднорменото тегло също допринася за разрушаването на фиброзните пръстени. Развитието на хернията зависи и от фактори като отслабване на тялото поради напреднала възраст, автоимунни заболявания и нарушен метаболизъм. Те са предпоставка за нарушаване на здравината на хрущялите и костите в гръбначния стълб.

Дисковата херния се влияе от цялостния начин на живот. Развитието на заболяването зависи дори от позата за сън. Симптомите се влошават и при хора, водещи заседнал начин на живот.

Симптоми

Появяването на болки в гърба, кръста или шията алармират за проблеми, на които трябва да обърнем внимание. Често те указват за появата на заболяването дискова херния. Основните симптоми се дължат на притискането на нервните коренчета и гръбначния мозък от междупрешленните дискове. Вследствие на това се усеща локална болка на различни места. По принцип дискова херния може да се появи по целия гръбначен стълб. На практика, торакалният дял на гръбнака е засегнат доста рядко. Много по-често се появяват проблеми в лумбалния гръбнак и в областта на шията.

Заболяването дискова херния на врата се характеризира с ограничена подвижност на шията. При кихане и кашляне болките се засилват. Понякога, поради притискане на нервите, при шийната дискова херния има болка, разпространяваща се към ръцете. Освен това в крайниците могат да се наблюдават признаци като изтръпване, скованост, пробождане, парене, загуба на сила. Определени позиции на тялото и движения могат да намалят или увеличат болката.

Какво точно ще се появи от симптомите зависи от това къде се намира хернията. Болка в рамото, изтръпване и слабост на ръцете са признак за увреждане на цервикалната (шийната) област. Ако е налице дегенерация на дисковете на шията, тогава могат да се появят и симптоми като замаяност, главоболие, безсъние, промени в кръвното налягане.

За диагностициране на дискова херния е необходимо посещение при специалист. Назначават се различни тестове и изследвания, след което се определя адекватно лечение.

Лечение на дискова херния на врата

Много важно е лечението да започне рано и навреме. Леките и умерени болки могат да се лекуват с нестероидни противовъзпалителни средства. Хирургически операции се налагат рядко и само в най-тежките случаи. Има много други методи за лечение и облекчаване на състоянието.

Доказан способ за лечение е кинезитерапията, като нейна основна цел е заякване на мускулите, които поддържат гръбначния стълб. Пациентите се повлияват добре и от физиотерапията.

Един от често използваните методи е балнеолечението. Може да се приложи водна екстензия. Това е вид разтягане, при което се използват тежести, поставени на кръста и главата. Сред методите за лечение е и мануалната терапия. Правят се масажи, които цели отпускане на напрегнатите мускули. На пациенти с дискова херния се препоръчва и лечебната гимнастика.

Физическата активност може да помогне много за облекчаване на състоянието при дискова херния. Това може да става вкъщи в удобно за хората време. Съществуват домашни фитнес уреди, които могат да окажат голяма помощ при дискова херния на врата. Това са инверсните лежанки Teeter Hang Ups.

За да използвате лежанка, не е необходимо нито много място, нито много време. За да усетите положителното въздействие, е достатъчно да правите упражнения от пет до седем минути, от три до пет пъти в седмицата. С помощта на този уред тялото се раздвижва, без да се натоварва. Мускулните връзки постепенно се балансират и болките намаляват. Упражненията се препоръчват за всеки с дискова херния и други проблеми и болки в гърба.

Лежанките са лесни за употреба и са подходящи както за пасивни, така и за активни упражнения. При пасивните, за които не се изискват усилия, се облекчават дисковете и ставите. Характерно за този уред е, че при него се лежи с глава надолу под ъгъл, който е зададен от Вас. Може дори да се виси с главата надолу.

Положителното въздействие започва да се получава още при ъгъл около 20 градуса, а при 60 се достига до пълно освобождаване на натрупаното напрежение в гръбнака. С лежанките можете да правите коремни преси, изправяне в седнало положение, както и прикляквания. Уредът е направен така, че да е подходящ за ползване от хора с големи разлики в ръста и теглото.

Снимки: pixabay.com / lejanki.bg

Снимки