Сливен. Новини от източника. Последни новини

Заместник-областният управител Антоний Андонов взе участие в ритуал-поклонение пред паметника на Шести артилерийски полк

, Авторът е изтрит

Излъчване: Област Сливен | Сливен | преди около 1 година | 413

поклонение

Заместник-областният управител Антоний Андонов взе участие в ритуал, организиран днес от Военно формирование 22 220 и Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ пред паметника на Шести артилерийски полк – един от най-красивите военни паметници в страната. От 2015 година насам ученици от клуб „Памет“ при гимназията посещават воинския монумент на 11 март – Ден на артилерията, и 22 септември – Ден на независимостта на България, и поднасят цветя в знак на преклонение пред подвига на загиналите за родината артилеристи от сливенския край. Учениците на Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ участваха активно в организираната от Община Сливен дарителска кампания за набиране на средства за възстановяване на паметника, чийто автори са скулптора Панайот Ципоранов и архитект Борис Бояджиев и чиято 100-годишнина ще бъде чествана през 2024 година.

В отдаването на почит пред паметника на Шести артилерийски полк днес освен учениците от клуб „Памет“ се включиха представители на военно-патриотични организации, политически партии и Военния духов оркестър на Военно формирование 22 220.

След поражението и подписания Ньойски договор (1919 г.), войниците и офицерите от Шести артилерийски полк се завръщат от фронта в Сливен в пълна мизерия. Не "благодарните потомци", а самите те - оцелелите, болните, осакатените, вземат решение да отдадат чест на другарите си - "на тези, които завинаги останаха по бойните полета“. В началото на 1923 г. командирът Стефан Сотиров издава заповед и назначава комитет, който да събере дарения за построяването на паметника за "загиналите светци в името на Отечеството и за утеха на вдовиците и сираците им". 232-ма обикновени войници, въпреки недоимъка си, даряват по 100 лева и така започва история на монумента.

Паметникът на славния Шести артилерийски полк е открит на 23 ноември 1924 г. Композицията е внушителна, висока е около 7,5 метра. Върху постамент и колона се е изправил артилерист с насочена към Одрин ръка. До него е планинско оръдие "Шкода" с пречупена ос и разбито дясно колело - символ на покрусата на народа. Върху паметника са изписани имената на близо 380 загинали командири и войници от полка.

През 2020 година приключи първият етап от реставрацията на паметника. С помощта на Министерството на отбраната и дарителската кампания, бетонната фигура бе подменена с реплика от месинг. Проектът и пластичният модел на обновения монумент са дело на скулптора Стефко Кънев, с помощта на скулптора Кирил Стоянов и художник-реставратора Мартин Добрев. Предстои прокарването на нова улица през района на бившия Зенитен полк, където се намира монументът, а това ще осигури достъп за масово обществено поклонение пред сливенските герои от Одрин, Люлебургас, Дедеагач и Демирхисар, Чаталджа и Дойран.

Снимки