Сливен. Новини от източника. Последни новини

Среща за създаването на нови социални услуги за жертвите на домашно насилие се проведе в Областна администрация Сливен

, Авторът е изтрит

Излъчване: Област Сливен | Сливен | преди около 1 година | 548

срещата днес

Заместник-областният управител Антоний Андонов днес взе участие в работна среща, организирана от фондация „Асоциация Анимус“ във връзка със създаването на социални услуги за лица жертва на домашно насилие в област Сливен.

Целта на срещата бе да се установи готовността на четирите общини от областта за разкриване на нови социални услуги, оказващи закрила, психологическа и юридическа помощ и социално подпомагане за лица жертви на домашно насилие.

В работната среща взеха участие експерти на „Асоциация Анимус“, Регионалната дирекция за социално подпомагане – Сливен, на Областна администрация и общините Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица, както и областният координатор в ОД на МВР за работата срещу домашното насилие Васил Монев.

По време на дискусията стана ясно, че предвиденият актуализиран срок за откриване на Кризисния център за жертви на домашно насилие в град Сливен е месец юли 2023 г., като тепърва ще се търси подходящ персонал, отговарящ на спецификата на дейността. Към момента в област Сливен не съществуват специализирани услуги за подкрепа на жертви на домашно насилие. Няма и Кризисен център по реда на Закона за закрила на детето – като мярка за закрила на деца жертви на домашно насилие. Единствената услуга, в която може да бъде настанена жена - жертва на домашно насилие, е „Звено майка и бебе“ към Комплекса за социални услуги за деца и семейства в гр. Сливен, с капацитет четири места, за настаняване на майки с деца до 3-годишна възраст. Освен това към Центъра за обществена подкрепа (ЦОП) в Сливен е разкрита услугата „Спешен прием“, където могат да бъдат настанени самостоятелно деца - жертви на домашно насилие. За разлика от тези спомагателни услуги, специализираните кризисни центрове имат възможност да оказват индивидуална подкрепа, да предоставят правно консултиране и социално-психологическа помощ и да обезпечават ежедневието на жертвите на домашно насилие в рамките на шест месеца.

Според статистиката за област Сливен, изнесена днес в доклад на фондация „Асоциация Анимус“, през 2021 година на телефон 112 са били подадени 994 сигнала за домашно насилие. В същото време до сигнали в районните управления на МВР са стигнали едва 327 сигнала, а общият брой сезиращи молби за мерки за защита от трите районни съдилища (Сливен, Нова Загора и Котел) е бил едва 76. От тези 76 сезиращи молби обаче има 41 броя прекратени дела и мерки за защита. Оказва се, че за 2021 г. само една от 31 жертви на домашно насилие на територията на областта е получила защита от съда. Тези данни показват изключителен проблем с толерантността към домашното насилие в област Сливен, е изводът в доклада.

В хода на работната среща днес заместник-областният управител Антоний Андонов заяви готовността на Областна администрация да окаже максимално съдействие при намирането на ефективни решения в подкрепа на жертвите на домашно насилие и пречупване на тенденцията за толерантност към насилниците, и постави на вниманието на присъстващите тревожния за Сливен проблем „деца раждат деца“, който също е свързан с насилието над непълнолетни.

Участниците в срещата бяха категорични, че единственото възможно решение на проблемите, свързани с насилието над жени, деца и уязвими хора, е безусловното единодействие между всички институции и заинтересовани страни – полиция, прокуратура, съд, социални служби, училища, неправителствени организации и др.