Сливен. Новини от източника. Последни новини

ГЕРБ-СДС с мерки за нормализиране на пазарната среда

, Валя Марева (ПП "ГЕРБ"-Сливен)

Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен | България | преди около 1 година | 276

-----

Възстановяване на нормалната пазарна среда и установяването на равнопоставеност гарантира ГЕРБ-СДС, ако състави редовно и стабилно правителство. Това обяви водачът на листата за Сливен Десислава Танева пред земеделски производители в Шумен. Срещата бе инициирана от кандидатите за народни представители от коалицията, на която присъства и водачът на листата Красимир Вълчев. По тяхна покана Десислава Танева, заедно с Васил Грудев в качеството си на експерти в земеделския сектор, представиха програмата за развитие на земеделието на ГЕРБ-СДС. Един от основните проблеми, пред които са изправени всички, е свързан с безмитната търговия между Украйна и ЕС – регламент, който е продължен за още една година. В тази връзка важна мярка, която ще предприеме на общоевропейско ниво редовен кабинет на ГЕРБ-СДС е да инициира дебат със засегнатите държави от безмитния внос на селскостопанска продукция от Украйна. Такива, освен България са Полша, Румъния, Словакия и Чехия. Ще се търси диалог с Европейската комисията как да се прилагат зелените коридори, като целта е те да бъдат само транзитни. Приоритетно ще се работи по изготвянето на проект, с който страната ни да кандидатства за подкрепа с евросредства по актуализираната карта на транспортните коридори. До този момент това не е свършено, а в нея са включени пристанищата във Варна и Бургас, както и жп връзката с Румъния. „По този начин ще укрепим една инфраструктура, която ще облекчи самите българските земеделски производители.“, коментира Танева. Тя заяви, че изравняването на земеделските субсидии е популизъм. „Ще настояваме за пълна външна конвергенция до края на периода. В момента усреднената е 230 евро на хектар, а пълната е от около 240.“ Друг популизъм е искането за отваряне на Кризисния резерв на Европа. Танева съобщи, че и тук не се говори истината, тъй като резервът се състои от 450 млн евро - сума която е за всички държави-членки. Дори само за България да се отвори този резерв, което е невъзможно, това означава усреднено плащане от 2,00 лв.

На продължилата близо три часа среща земеделските стопани от различни сектори се оплакаха от липса на ясни регламенти, високи цени на поливна вода, невъзможност да пласират продукцията си заради вносната продукция, която залива пазара чрез големите хипермаркети.

Част от националните мерки на коалиция ГЕРБ-СДС предвиждат механизми за проверки на всички търговски вериги и промяна в законодателство без нарушаване на общоевропейски регламенти. „Като дясна партия, ние не сме привърженици нито на таван на цените, нито на таван на надценката. Такава практика е имало, но не е довела до нищо освен до липса на продукция.“, коментира бившият министър на земеделието и храните. „Ангажираме се да работим за въвеждане на онлайн платформа за достъп до храните от т.н. „малка кошница“. През нея всеки производител ще може да си предложи стоката, а българските граждани ще могат да си я поръчат.“ уточни Танева. Несинхронизираното законодателство ще трябва да се промени, чрез следващата задача – актуализиране на нормативната база. Приоритетно ще бъде и изготвянето на национално финансирани стажантски програми, чрез които учениците да се включват в прибиране на реколтата.

Снимки