Сливен. Новини от източника. Последни новини

Лостове и щанги за разнообразие в тренировката

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди около 1 година | 414

Лостове и щанги за разнообразие в тренировката

Ключът към успешната програма за силова тренировка е разнообразието. Една и съща стара лежанка, тяга, клек и разгъване на крака няма да доведат до напредък. Разнообразяването на програмата с различни движения повишава ефективността на тренировката и гарантира, че мускулният растеж не се определя от един вид упражнения.

Ако тепърва започвате да се занимавате със силови тренировки, може да ви се струва, че има безкрайно много възможности. Всички тези упражнения звучат еднакво, а кое от тях е най-добро за начинаещи? За щастие повечето стандартни фитнес уреди могат да бъдат заменени с нещо, което предлага почти същите предимства при по-ниска цена и минимални разходи за поддръжка.

Например, комплект дъмбели е по-универсален от стационарната машина и също така е по-евтин. Обаче с един лост и различни дискове като тежести са отличен вариант, за разнообразяване на тренировките ви.

Лостове с тежести

Лостове с тежести са най-често използваното оборудване във фитнес залите. Те са евтини и лесни за инсталиране във фитнес. Щангата е елемент от оборудването, който се състои от дълъг метален лост, с окачени на нея различен набор от тежести. С нея можете да изпълнявате различни упражнения за силова тренировка.

Съществуват различни видове щанги, които се използват за силови тренировки и които зависят от формата на лоста: стандартни щанги с прав лост, закопчалка и дискове; щанга с крив лост, щанга с паралелен хват, трап щанга. Има щанги за състезания, които със стандартните размери според изискванията и щанги за тренировки.

В магазина на Диас Спорт можете да закупите отделно лостове, и отделно тежести, както и стойки за тежести, за да направите удобна и функционална дадена фитнес зала. Различните тежести осигуряват възможност за различни силови тренировки на професионалисти и любители.

Строеж на щангата

Когато избирате щанга, трябва да знаете, че тя се състои от лост, закопчалки и дискове, като всички те идват с определени характеристики.

Лостът има дължина, като има модели от един до два и повече метри, имат хват – в диапазон от 20-30 мм, има диаметър на втулките – 25, 30, 50 мм, и собствено тегло, което също варира.

Закопчалки – използват се различни видове, като всеки монтаж се изчислява на сумарно тегло. Те държат здраво дисковете. Дизайнът им е разнообразен и са пригодени да се свалят бързо.

Дискове – те са гумирани и обезопасени, и са с различни цветове, за да си личат разликите при килограмите. Те също са в много голям диапазон.

Разнообразие в силовата тренировка

Клековете с лостове са идеални за укрепване на ръцете и раменете, но и на долната част на тялото. Пейките и лежанките пък спомагат за разнообразяване на силовите тренировки. От тях можете да тренирате както с лост, така и с гири и дъмбели. Те са евтини, преносими и могат да се използват вкъщи или навън.

Силовите тренировки са съществена част от цялостния план за здраве и фитнес. Изпълнението на едни и същи упражнения ден след ден, обаче, няма да доведе до напредък. Важно е да разнообразявате програмата си, като използвате различни упражнения и различни уреди, за да сте сигурни, че винаги ще отправяте предизвикателства към себе си. Когато избирате оборудване, имайте предвид целта на упражнението.

Снимки