Сливен. Новини от източника. Последни новини

В навечерието на 24 май в Сливен отличиха с награди и грамоти изявени учители и творци

, Връзки с обществеността (Община Сливен)

Излъчване: Общински съвет - Сливен | Сливен | преди около 1 година | 338

Nagrady

Изявени учители и творци бяха наградени за постиженията си с отличия на Община Сливен на тържествена среща с концерт в зала „Сливен“. На 23 май вечерта „Върви, народе възродени“ прозвуча за уважавани от ученици и колеги училищни преподаватели, за талантливи автори, за екипите на утвърдени образователни и културни институции. Празничното събитие бе посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Негов домакин бе кметът Стефан Радев.

Днес празнуваме стремежа на България за духовно извисяване и културно развитие и аз съм щастлив, че Община Сливен може да отличи толкова изтъкнати учители и дейци на културата, заяви Радев в обръщение към присъстващите. „Убеден съм, че нашият народ е много богат със своята история, традиции и култура и ние с право се гордеем с тях. Наш дълг е да предаваме всичко това на поколенията след нас. Вие сте тези, които го правите и на които дължим това. Благодаря ви! Бъдете здрави, вдъхновени и благословени“, каза още кметът.

Кулминация на вечерта бе връчването на наградата на името на Аргира Жечкова - видна представителка на девическото образование в Сливен, основателка на благотворителното дружество „Майчина длъжност“. Председателят на обществената комисия Соня Келеведжиева обяви решението за тазгодишния й носител – главен учител Веселина Тонева, преподавател по български език и литература в ППМГ „Добри Чинтулов“ и общественик, с 35-годишен професионален опит в сферата на образованието. Диплом от кмета получиха и колегите й от различни училища в Сливен и общината, които бяха номинирани за престижната общинска награда: учителите Маргарита Гиргинова, Мирена Сергеева, Доби Иванова, Ани Димитрова, Весела Паскалева, Славея Иванова.

С Грамота на Община Сливен бяха отличени и топ-преподаватели, подготвили лауреати от национални олимпиади по различни предмети, някои от тях – и с международни изяви. За първи път през тази учебна година в Града под Сините камъни заваля „златен дъжд“, по думите на уважаван училищен директор, от толкова много ученически победи. Те бяха спечелени от възпитаници на ППМГ „Добри Чинтулов“, ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“ и ПХГ „Дамян Дамянов“ благодарение на преподавателите си Катина Камбурова, Виолета Балтова, Цветалина Топракчиева, Иванка Гецова, Паулина Тихова, Силвия Павлова – Трънчева, Величка Ненчева, Теса Столз, Стефка Генчева, Таня Стоянова и Кети Маринова.

Таня Стоянова и Кети Маринова излязоха два пъти на сцената, тъй като получиха и наградата „Неофит Рилски“ на Министерството на образованието и науката. Тя бе връчена от началника на РУО- Сливен Кристияна Станкова. С „Неофит Рилски“ бяха удостоени още осем учители от ОУ „Д-р Иван Селимински“, ОУ „Юрий Гагарин“, ОУ „Д-р Петър Берон“ – с. Желю войвода, СУ „Константин Константинов“ и ОУ „Паисий Хилендарски“ – с. Тополчане. Изявени директори на детски градини в Сливен бяха удстоени с Грамота на Общината за приноса си в развитието на образованието: Ирина Дюлгерова, Красимира Милчева, Стефка Великова. Същата награда, но за принос в развитието на културата и обществения живот, бе отредена за Драматичния театър „Стефан Киров“, Държавния куклен театър и Регионалната библиотека „Сава Доброплодни“.

Сливен изказа признанието си и към утвърдени деятели на културата – творци на словото, четката, музиката и изследователи, за тяхната дългогодишна дейност и принос в различни области на изкуството и науката. Със Значка на Община Сливен бяха удостоени доц. Владимир Демирев, фолклорист и етнолог; Веселина Седларска, журналист и писател; Щилияна Василева, журналист и собственик на сайт за култура; Велин Динев, художник; Станка Иванова, хореограф; Ценка Маркова, библиотекар; Мария Райчева, актриса; музикантите Никола Николов и Тодор Маслинков.

Приятни вълнения на тържествената вечер предизвикаха и изпълненията на Сливенския симфоничен оркестър с хора и оркестъра на Ансамбъла за народни песни и танци „Сливен“ под диригентството на маестро Георги Андреев.

Уважение към големия празник и отличените учители и дейци на изкуството и културата изразиха с присъствието си народните представители Десислава Танева, Мария Белова и Татяна Султанова, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, целият ръководен екип на Общината, зам. областният управител Антоний Андонов, съветници, директори на училища, преподаватели, близки и ученици на наградените.

Номинациите за наградите бяха излъчени от педагогически съвети, родители на ученици, творци и творчески организации и др.

Организатор на тържествената церемония бе Община Сливен.

Снимки