Сливен. Новини от източника. Последни новини

Как по естествен път да повишим нивата на витамин C

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди около 1 година | 404

Как по естествен път да повишим нивата на витамин C

Витамин С (аскорбинова киселина) е необходим на тялото за формирането на кръвоносните съдове, хрущялите, мускулите и колагена в костите. Освен това той ускорява оздравителните процеси. Можете да откриете разнообразие от добавки с витамин Ц на apteka.framar.bg, с лесна поръчка онлайн и наличност във всички физически аптеки Фрамар.

Благодарение на антиоксидантните си свойства, той предпазва клетките от свободните радикали – молекули, които се получават след разграждането на храната или след излагане на тютюнев дим, силна слънчева светлина, рентгенови лъчи и други. Витаминът помага също така за усвояването на желязото

Тъй като нашият организъм не го произвежда, е нужно да си го набавяме с храната. Вит.С се съдържа в цитрусите, семчестите плодове, картофите, доматите, пипера, зелето, брюкселското зеле, броколите и спанака. Бихме могли да го приемаме и като добавка, под формата на капсули или дъвчащи таблетки.

Дефицит на витамин С се наблюдава при хора, които:

• пушат или са пасивни пушачи;

• страдат от стомашно-чревни проблеми или някои видове рак;

• не консумират достатъчно плодове и зеленчуци.

Тежкият недостиг на аскорбинова киселина крие риск от скорбут, който може да причини анемия, кървене на венците и да забави зарастването на раните.

Добре би било да си набавяме витамина чрез храната, защото хранителната добавка невинаги дава нужните резултати.

Препоръчителната дневна доза витамин С е 90 мг за мъже и 75 мг за жени.

10-те най-здравословни източника на вит. С

1. Касис

160mg в порция от 80g

Касисът има малки, кръгли плодове в тъмнолилав, почти черен цвят. Вкусът му е тръпчив, което обаче се компенсира от факта, че само една порция съдържа 30 пъти повече вит. С от боровинките.

С касис може да се приготви конфитюр или сорбе.

2. Сурови броколи

63mg в порция от 80g

Без значение дали са сурови или обработени термично, броколите са богат източник на витамин С. Вариантите за тяхното приготвяне са най-различни – на пара, в смути, в супа, в салата или пък като гарнитура. Шепа сурови броколи съдържа 60mg вит. С.

3. Зелен пипер

96mg в порция от 80g

Половин голяма зелена пиперка осигурява близо двойна доза вит.С, както и вит. B6, фолати и фибри.

4. Гуава

126mg в порция от 55g

Гуава е тропически плод, чиято ядлива част е сърцевината. Ако е по-голям, е добре да го почистим от семките. Гуавата е подходящ за сок, плодови салати или конфитюр.

5. Кейл (термично обработен)

57mg в порция от 80g

Неслучайно кейлът е определян като супер храна. Той съдържа 4 пъти повече вит. С и два пъти повече вит. Е от спанака, което е особено важно за поддържането на силна имунна система.

Зеленчукът може да се консумира суров – в смути или в различни рецепти за салати, сготвен – в паста или приготвен на пара като гарнитура към основното ни ястие.

6. Киви

47mg в порция от 80g

Достатъчно е да обелим и издълбаем месестата част на плода, за да се насладим на свежия му вкус и в същото време да си набавим малко повече от препоръчителната дневна доза вит. С. Освен това кивито е с високо съдържание на вит. К и фибри.

7. Портокали

62mg в порция от 120g

Портокалът е популярен и много обичан цитрусов плод. Често се консумира суров, но не бива да се подценява и свежестта, която придава на салатите. Експерти по хранене припомнят, че портокаловите кори също са полезни, тъй като съдържат важни минерали като желязо и мед.

С един портокал си осигуряваме дневната препоръчителна доза вит. С, много витамини, минерали, калций и магнезий.

Важно уточнение е, че чаша прясно изцеден портокалов сок може да замести едно от петте ни хранения за деня, тъй като при изцеждането на плода се отделя цялото количество фруктова захар, което уврежда зъбите.

8. Папая

48mg в порция от 80g

Папаята е тропически плод с мека сърцевина. Тя е чудесна добавка към салати, но може да се използва и за приготвянето на салца или десерт.

Освен на вит. С, папаята е богата още на вит. А, фолати и калий.

9. Червен пипер

100mg в порция от 80g

Една голяма червена пиперка съдържа двойна дневна доза вит.С, както и вит. Е, вит. К, фолати и фибри.

10. Ягоди

46mg в порция от 80g

Ягодата е може би един от най-любимите плодове на човека. Редовната й консумация подобрява храносмилането и мозъчната функция и се отразява благоприятно на сърдечното здраве.