Сливен. Новини от източника. Последни новини

Общоградско празненство „Конете на българите“ ще се състои на Тодоровден на крепостта "Туида" край Сливен

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Сливен | преди 2 месеца | 303

Общоградско празненство „Конете на българите“ ще се състои на Тодоровден на крепостта

Зад крепостните зидове на „Туида“ на 23 март ще се състои общоградско празненство „Конете на българите“, посветено на Тодоровден. Това съобщиха организаторите от туристическия обект, като празникът е съвместна инициатива на Община Сливен, „Школа по исторически бойни изкуства на кон - Мадарски конник“ от град Обзор, „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“ от град Варна и Конна база „Борисови“ от село Любен Каравелово, област Варна.

Празникът е част от програмата на крепост „Туида“ за отбелязване на пролетните празници и през 2024 година ще бъде събитие, което ще бележи официалното откриване на обекта след периода на реновиране по „Интегриран проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в Община Сливен".

Празникът претворява древната българска традиция, свързана с конете, отглеждането и обучението им от незапомнени времена. Ще има демонстрации на воински техники от преоблечени като тракийски, скитски и средновековни български конници.