Кликнете тук за да видите тарифите за реклама

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Ученици от художествената гимназия в Сливен изрисуваха великденски яйца за празничната украса в града

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Сливен | преди 2 седмици | 187

Ученици от художествената гимназия в Сливен изрисуваха великденски яйца за празничната украса в града

Ученици от Националната художествена гимназия (НХГ) „Димитър Добрович” в Сливен за поредна година изрисуваха великденски яйца за празничната украса в града. Това каза в интервю за БТА Александър Дойчинов, директор на учебното заведение. В рамките на една седмица те са ги проектирали, а за няколко дни са успели да ги подготвят.

Темата, върху която са творили през тази година възпитаниците на гимназията, е "Възкресната сила на българската глаголица". Четиринадесет са монументалните великденски яйца, като всяко от тях е изрисувано от екип по трима ученици. Всяко яйце, освен знак от глаголицата, е съпътстван с кирилския му еквивалент и дума.

Това има и образователна цел, а използваният шрифт е старокирилски, посочи Дойчинов. Организирахме инициатива в сливенските училища, която се нарича "Аз обичам да рисувам". Тази година темата бе "Моята буква на глаголица". Глаголическата азбука, като генезис и визия, е една от най-съвършените световни азбуки. Това бе посрещнато с голям интерес, което ни даде идеята да направим на тази тема и великденските яйца." Той допълни, че в изработването на яйцата има участие и на студенти от Великотърновския университет, бивши възпитаници на гимназията в Сливен.

Част от творбите вече са разположени пред сградата на Общината, заедно с голяма кошница, в която също има яйца, украсени от учениците.

Вече няколко години учениците от НХГ рисуват великденските яйца от градската украса за празника. Сред темите, по които импровизираха младите художници досега, бяха шевици, накити, цветя и др.

Източник: БТА Сливен

Велина Василева

Снимка: Велина Василева, БТА

 
269.49 ms. / 1.2 MB