Кликнете тук за да видите тарифите за реклама

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Браншови организации от сектор „Земеделие“ призоваха за редовно правителство след изборите

, Валя Марева (ПП "ГЕРБ"-Сливен)

Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен | България | преди 4 часа | 62

----

Национални браншови организации от сектор „Земеделие“ се събраха днес на кръгла маса “Земеделие на кръстопът: Визията на ГЕРБ за земеделието” в Сливен. Организатор на събитието е Десислава Танева - министър на земеделието и храните в периода 2014-2017 г. и 2019 – 2021 г. и председател на Комисията по земеделието. В дебата на кръглата маса се включиха евродепутатите от ЕНП Андрей Ковачев и Александър Бернхубер, Васил Грудев - министър на земеделието, храните и горите в служебен кабинет и изпълнителен директор на ДФЗ в два редовни кабинета на ГЕРБ, както и Георги Костов, заместник – министър с ресор гори в две редовни правителства на ГЕРБ.

По време на форума бяха представени и дебатирани за първи път Докладът "Драги" : Бъдещето на европейската конкурентоспособност; Стратегическия диалог за бъдещето на европейското земеделие - "Общи перспективи за селското стопанство и храните в Европа"; Писмо за мисията и задачите на бъдещия комисар за земеделието и храните в новата европейска комисия. Очерта се времевия график на програмирането за следващия период и важността на следващата изпълнителна власт за отстояване на националните интереси в този дебат. Васил Грудев подробно разясни стъпките, които ще извърви ЕК в този процес, участието на държавите - членки и неправителствения сектор в него и важността от силна политическа редовна власт в този период.

Кризата в сектора и причините за нея, мерките за облекчаването й и наложителните промени в сегашните програмни документи бяха темите, които Десислава Танева коментира. Наложителни са ревизия на елементите на екологизирането в посока облекчаване, предоговаряне на търговските споразумения с цел отразяване на по-високите ЕС стандарти за производство и равнопоставеност в подпомагането. Теми, за които страната трябва да търси партньори, и да лидира процеса до края. В национален план следва да се фокусираме върху високоефективното производство, да му се даде перспектива за развитие с препограмиране, вкл. бюджетно, на СПРЗСР, на законодателството в тази посока. Предложи проекта за възстановяване на напоителната инфраструктура /който отпадна от ПВУ по решение на кабинета на ПП навремето/ да се изпълни с национални средства за 4 – годишен период на едно редовно правителство.

Георги Костов представи възможни промени в горското законодателство и решения на изпълнителната власт, които могат да подкрепят животновъдите ресурсно за изхранване на животните. Има решения за това.

Евродепутатът Андрей Ковачев заяви, че трябва да се намерят правилните инструменти, с които да се преодолее нестабилността в сектор „Земеделие“ и това да е в интерес на производителите. „Важно е и справянето с нелоялната конкуренция от трети страни, чието производство не покрива европейските стандарти“, каза евродепутатът.

Според Александър Бернхубер три са основните тежести, които трябва да бъдат преодолени в сектор „Земеделие“ - намаляване на бюрокрацията, европейските производители да останат конкурентоспособни и постигане на добър бюджет. “Вие сте изправени пред поредните, седми избори. Надявам се, че това ще бъдат последните и е изключително важно да имаме силни партньори в лицето на ГЕРБ. Надявам се, че ГЕРБ ще бъде начело на следващото правителство. За всички е важно да има стабилно правителство заради кризите, пред които сме изправени в цяла Европа. Така, че стабилността е изключително необходима, за да се преодолеят трудностите“, заяви австрийският евродепутат Александър Бернхубер. Той даде надежда, че ще има подкрепа на България за пълно членство в Шенген в отговор на въпрос.

В рамките на дебата, представителите на земеделския бранш зададоха въпроси, свързани със защитените цени на изкупуването на продукция, модерното поливно земеделие и продоволствена сигурност и за нуждата от Закон за браншовите организации. Те призоваха след 27 октомври партиите да се споразумеят и да се състави стабилно редовно правителство, начело на което да е ГЕРБ.

Пълният текст на Агропрограмата на ГЕРБ-СДС може да прочетете тук: https://gerb.bg/uploads/2024/09/GERB_Agro-Programa_2024.pdf

Тук можете да видите презентацията с визията на ГЕРБ за земеделието:

Тук може да изгледате събитието на ГЕРБ-Сливен:

https://www.facebook.com/share/p/CLzcrzgVvwk2wULa/

https://www.facebook.com/share/p/b8j41ViKGP4din9C/

Гласувайте за ГЕРБ-СДС на 27 октомври с № 18 в бюлетината, за да осигурим сигурност и стабилност на страната ни!

Снимки

Файлове

Земеделие

Размер: 494KiB | Тип: PPTX

 
306.28 ms. / 1.2 MB