Сливен. Новини от източника. Последни новини

Андрей Янев е тазгодишният носител на наградата "Сирак Скитник"

, Връзки с обществеността (Община Сливен)

Излъчване: Община Сливен | Сливен | преди 9 часа | 124

награди - Сирак Скитник

На Димитровден официално беше открита Националната изложба по

изобразително изкуство "Сливен‘2024". В нея участват художници от различни части на България с произведения в областта на живописта, скулптурата, графиката и неконвенционалните форми на изобразително изкуство. На събитието кметът Стефан Радев поздрави всички участници и им пожела вдъхновение по пътя, по който вървят. Той използва случая, за да честити празника на Сливен на присъстващите и на всички именици пожела здраве и много късмет.

"Радвам се, че за поредна година можем да се насладим на толкова много красота от различни краища на България, с различни автори. Стремежът на Общината, на Художествената галерия, на Художествената гимназия, на всички, които сме част от организацията на този конкурс, е да издигаме престижа на националната награда, все повече участници да искат да са част от тази инициатива и разбира се, публиката да може да се наслади на все по-висока стойност на произведенията. Надявам се тази година да сме по-добри от изминалата, догодина да сме по-добри от тази и така да бъде докато ни има", каза кметът Радев. Той връчи и наградите на лауреатите от националната изложба.

Тази година носител на наградата Сирак Скитник" е Андрей Янев с произведението "Бурни небеса".

В категория "Живопис" втора награда взе Надежда Златкова с „Прелом“. Първа награда получи Велин Динев с „Годишни времена“.

В категория "Графика" втората награда отиде при Димо Колибаров с "Фрагменти от една мечта I", първа - при Виолета Апостолова със "Заедно".

Ален Каранфилян и "Симбиоза" получиха втора награда в категория "Скулптура". Първа награда отиде при Радостин Дамасков с "Торс".

В категория "Неконвенционални форми" наградата получи Вълка Парушева с "Точка на пресичане".

В категория "Млад автор" наградата отиде при Валентин Панайотов и "Фрагменти".

Наградата за сливенски автор получи Елена Янкова с "GAMES 2".

Наградата на Съюза на българските художници взе Станислав Божанков – "Sub-statio III".

Селектирането на творбите за участие и наградите определи жури в състав:

Председател: Стоил Мирчев – представител на Съюза на българските художници

Членове:

Анжела Терзиева – представител на Съюза на българските художници;

Стефан Гаджовски – представител на Съюза на българските художници;

Теодор Нанев – представител на Съюза на българските художници;

Даниела Чулова-Маркова – представител на Съюза на българските художници;

Местни представители:

Румен Спасов – представител на Дружество на художниците – Сливен;

Маргарита Дончева – представител на Представителство на СБХ в Сливен;

Маргарита Пенева – директор на Художествена галерия "Димитър Добрович" – Сливен;

Представител на Община Сливен:

Дора Чанева – гл. експерт в дирекция "Образование, култура и връзки с обществеността".

За втора година Министерството на културата, Българското национално радио, Националната художествена гимназия "Димитър Добрович"-Сливен, Художествена галерия "Димитър Добрович" и представителството на Съюза на българските художници в Сливен организираха Национален конкурс за живописна творба "По стъпките на Сирак Скитник". Наградите в категория до 18 години бяха осигурени от Община Сливен и връчени от кмета Радев. В категория над 18 години отличията връчи генералният директор на Българското национално радио Милен Митев.

Националната изложба по изобразително изкуство "Сливен‘2024" се организира за поредна година от Община Сливен, Художествена галерия "Димитър Добрович"-Сливен, Съюза на българските художници – Представителство-Сливен, Дружеството на художниците-Сливен, Съюз на българските художници, Национална художествена гимназия "Димитър Добрович"-Сливен и Драматичен театър "Стефан Киров". Тази година изложбата беше подредена в Драматичен театър "Стефан Киров" поради текущия ремонт на зала "Сирак Скитник".

Снимки