Сливен. Новини от източника. Последни новини

Националният музей „Христо Ботев“ показва в Сливен моменти от живота на големия поет и революционер

, Връзки с обществеността (Община Сливен)

Излъчване: Община Сливен | България | преди около 1 година | 348

hb1

Фотодокументална изложба за Христо Ботев бе открита на 2 юни във фоайето на общинската зала „Май“. Експозицията е предоставена от Националния музей на поета – революционер в родния му Калофер и гостува в Сливен по покана на Народно читалище „Христо Ботев – 1897“, с партньорството на Общината. „В нея могат да се видят близките му, родния дом, училищата, където е учил, местата, където е бил, революционния му път и Околчица. Както казва поетът Георги Джагаров, Христо Ботев няма гроб, той има лобно място, има паметници, песни, но гроб няма. Не в земята нашият народ положи своя велик син, а в душата си“, отбеляза секретарят на читалището Ваня Шишкова.

На откриването дойдоха родолюбиви граждани, читалищни дейци, ученици от Основно училище „Хаджи Мина Пашов“, учители. Пред тях кметът Стефан Радев изрази радостта си, че толкова много хора са сред първите посетители на експозицията. „Всички трябва да си спомним онези имена в историята ни, които са останали в нея със златни букви, но които и днес продължават да ни вдъхновяват“, заяви той. „Деца, гордейте се с Христо Ботев, неговото дело и това на всички герои, които са дали живота си за свободата и независимостта на България“, каза Радев. Гости на събитието бяха още председателят на общинския съвет Димитър Митев и зам. кметът Пепа Чиликова.

Четвъртокласниците Неделчо Неделчев и Петър Андонов от ОУ „Хаджи Мина Пашов“ изнесоха кратък рецитал. Бе излъчен и документалният филм „И помни любящия те Христа“, посветен на Ботев, със сценаристи чл. кор. проф. Константин Косев и д-р Александър Ангелов, режисьор -Андрей Алтъпармаков.

Изложбата ще бъде отворена за посещения до 10 юни включително, всеки работен ден от 9 до 12 часа и от 15 до 18 часа. В съботните дни, утре и на 10 юни, тя може да бъде видяна от 9 до 13 часа.

Тази година се навършват 175 г. от рождението и 147 г. от гибелта на Христо Ботев.

Снимки