Сливен. Новини от източника. Последни новини

На сцената на Сливенския драматичен театър ще бъде поставена постановката „Хиляда и вторият“

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Култура | преди 2 месеца | 293

На сцената на Сливенския драматичен театър ще бъде поставена постановката „Хиляда и вторият“

Пиесата на Борис Априлов „Хиляда и вторият“ ще има премиера на 27 февруари на сцената на Сливенския драматичен театър „Стефан Киров“, съобщиха от културния институт.

Преди няколко десетилетия тя е била поставена в Старозагорския драматичен театър, но бързо свалена, защото е "антитоталитарна гротескова пиеса на недолюбвания от властта преди 10 ноември сатирик" . Борис Априлов е псевдонимът на Атанас Джавков, автор с над 40 книги – публицистика, разкази, романи, пиеси. Априлов е също така лице от историята на Сливенския драматичен театър, в чийто летопис е записал шест сезона като драматург и ръководител на литературното бюро.

Режисьорът Петър Денчев, който я поставя в Сливен, й придава съвременно звучене, защото смята, че тя е актуална и в днешно време. Темите, които извежда режисьорът в постановката „Хиляда и вторият“ са за Свободата, за Цената на човешкия живот и за това, че един човешки живот може да бъде жертван с лекота.

Петър Денчев е театрален изследовател, лауреат на фондация „Стоян Камбарев“, с награда за Полет в изкуството. Негови спектакли са номинирани и награждавани с национални театрални отличия, негови постановки са в афиша на редица извънстолични и столични театри.

В спектакъла участват Йордан Куманов, Марио Топалов, Мария Манолова, Наталия Георгиева, Габриел Петков, Вяра Начева и със специалното участие на Антон Радичев.

Сценографията е на Петър Митев, музиката е на Христо Намлиев, театралният плакат е на Люба Томова.

Източник: БТА Сливен

Велина Василева

Снимка: Драматичен театър