Сливен. Новини от източника. Последни новини

Наградата LUX на публиката 2024 – гледайте, оценете и спечелете

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Европейски съюз | преди около 1 месец | 229

През март и април българската публика ще може да гледа на голям екран петте европейски филма, номинирани за наградата LUX на публиката, и да избере победител.

„20 000 вида пчели“, „Паднали листа“, „На борда на „Адаман“, „В димна сауна“ и „Учителската стая“ са петте филма, които се състезават за наградата LUX на публиката за 2024 г.

Любителите на европейското кино в София, Пловдив, Варна и Бургас ще имат възможност да гледат лентите като част от програмата на Международния София Филм Фест, който продължава до 31 март.

Кои са номинираните филми

Петте номинирани филма „20 000 вида пчели“, „Паднали листа“, „На борда на „Адаман“, „В димна сауна“ и „Учителската стая“ бяха обявени по време на Международния филмов фестивал във Венеция през септември 2023 г.

20 000 вида пчели

Испания, 2023 г., 125 мин

Режисьор: Естибалис Уресола

Филмът разказва историята на дете, което расте в своеобразен пчеларски матриархат в Страната на баските, и на фона на свадливи майки и лели се опитва да открие своето име и идентичност. Пчелни кошери и слънчеви пейзажи допълват деликатната тъкан на филма и напомнят за значението на културното наследство, общността, възпитанието и намирането на вътрешен покой.

Паднали листа

Финландия-Германия, 2023 г., 81 мин

Режисьор: Аки Каурисмаки

Копродукцията на Финландия и Германия разказва историята на двама самотници, които случайно се срещат през нощта в Хелзинки и се опитват да намерят първата, единствената и последната любов в живота си. Пътят им към тази благородна цел е помрачен от алкохолизма на мъжа, изгубените телефонни номера, пълното неведение за името и адреса на другия и обичайните трудности, които животът поднася на търсещите щастие. Тази нежна трагикомедия, смятана досега за изгубена, е продължение на трилогията на Аки Каурисмаки за работническата класа.

На борда на „Адаман“

Франция-Япония, 2023 г., 109 мин, документален

Режисьор: Никола Филибер

„Адаман“ е уникален център за дневни грижи. Намира се на плаваща конструкция по река Сена в сърцето на Париж и посреща възрастни хора, страдащи от психични разстройства. Полаганите грижи помагат на пациентите да се ориентират във времето и пространството, да се възстановят или поддържат духа си. Екипът, който ръководи центъра, се стреми да се противопоставя, доколкото е възможно, на деградацията и дехуманизацията на психиатрията.

В димна сауна

Естония-Франция-Исландия, 2023 г., 89 мин, документален

Режисьор: Ана Хинтс

„В димна сауна“ е вълнуващ, задушевен и изненадващ поглед към проблемите на психическите травми, изцелението и сплотеността. Филмът е заснет като картина на Вермеер или Рембранд, като камерата никога не е натрапчива или механична. По-скоро образите се носят като дима – задържат се, разнасят се, застиват за кратко, преди да изчезнат и да се появят отново. С автентичен авторски подход, режисьорката Ана Хинтс е създала променящ представите поглед към човешкото битие в женско тяло, показвайки жените „такива, каквито са“, с дълбока емоционална достоверност и съпричастност.

Учителската стая

Германия, 2023 г., 98 мин

Режисьор: Илкер Чатак

„Учителската стая“ получи номинация за Оскар за най-добър международен филм, след като бе удостоен с четири Германски филмови награди (включително за най-добър филм) и призовете на Europa Cinemas и на Арт кината в раздел „Панорама“ на Берлинале ’23. Сюжетът е фокусиран върху млада учителка, която попада в центъра на скандални разкрития за умело действащ крадец на територията на гимназията, в която преподава. В историята са преплетени противоречивите представи, които се изграждат в различните семейства въз основата на традиции и възпитание, както и неизкоренимите предразсъдъци, породени от произход и националност, с които хора на най-различни възрасти се отнасят по между си.

Къде и кога можете да гледате филмите

За да гледате филмите на голям екран, можете да вземете своя билет-покана на касите на всеки от посочените по-долу киносалони до изчерпване на местата. Прожекциите са с ВХОД СВОБОДЕН.

В Бургас:

29 март (петък) - 17:00 часа - „На борда на „Адаман“ - Културен дом НХК, Бургас

Във Варна:

30 март (събота) - 16:00 часа - „Учителската стая“ - Фестивален и конгресен център, Варна

В Пловдив:

1 април (понеделник) - 18:30 часа - „Паднали листа“ - LUCKY Дом на киното, Пловдив

В София:

6 април (събота) - 18:00 часа - „20 000 вида пчели“, кино „Одеон“

7 април (неделя) - 18:00 часа - „Паднали листа“, кино „Одеон“

8 април (понеделник) - 18:00 часа - „На борда на „Адаман“, кино „Одеон“

9 април (вторник) - 18:00 часа - „В димна сауна“, кино „Одеон“

10 април (сряда) - 18:00 часа - „Учителската стая“, кино „Одеон“

Следващи стъпки

Петте номинирани филма се субтитрират на 24-те официални езика на ЕС, а Европейският парламент организира прожекции във всички 27 държави – членки на ЕС, по време на периода „Гледай, оцени, спечели“ (септември 2023 г. – март 2024 г.). Филмът, който спечели наградата LUX на публиката, ще бъде адаптиран за аудитории с увреден слух.

Носителят на наградата LUX на публиката ще бъде определен от гласовете на публиката и на депутатите в Европейския парламент, като двете групи ще имат равна тежест от 50% в крайната оценка.

Спечелилият филм ще бъде обявен на церемонията по връчване на наградата LUX на публиката на 16 април в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел.

Контекст

„LUX — Европейска филмова награда на публиката“ се организира от Европейския парламент и European Film Academy с цел да насърчава културното многообразие и да предоставя подкрепа за европейското кино.

Наградата е наследник на Филмовата награда „LUX“, учредена от Европейския парламент през 2007 г. Номинираните филми насочват вниманието към актуални социални и политически въпроси, включват зрителите в дебатите за Европа и отразяват красотата и многообразието на европейското кино.

Инициативата дава по-голяма видимост на номинираните филми и им помага да пресекат границите и да достигнат до по-широка аудитория. Тя позволява на зрителите от целия Европейски съюз да гледат филми, които иначе не биха били прожектирани в техните страни.