Сливен. Новини от източника. Последни новини

В НУ „Васил Левски“, гр. Сливен се прилага мултидисциплинарния подход на преподаване

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Сливен | преди около 1 месец | 563

В НУ „Васил Левски“, гр. Сливен се прилага мултидисциплинарния подход на преподаване

Светът се нуждае от ново мислене. Приготви се да погледнеш радостта в очите на децата, опознаващи света чрез иновативни методи на преподаване

Проектно-базираното обучение позволява да се развиват ключовите компетентности на учениците в най-ранна детска възраст, въвличайки ги в необятното поле на науката по интересен и забавен начин.

В НУ „Васил Левски“, гр. Сливен смело и все по-уверено се набляга на мултидисциплинарния подход на преподаване, съчетаващ учене чрез правене и проектни дейности.

Пример за добра практика се оказа и проектната работа на учениците от първи клас. В часовете по технологии и предприемачество, учениците са работили върху създаването на музикалния инструмент маракаси, но педагогическия устрем не се спира само дотам. Децата бяха мотивирани сами да си създадат кудкудякащ инструмент. Стремежът на проекта е да покаже разликата в конструкцията и звукоизвличането на различните видове музикални инструменти – ударни, духови и струнни – нагледно и практически. На фона на песните, заложени в учебния репертоар, сръчните детски ръчички сами изобретиха музикален инструмент, който кудкудяка като кокошка. Убедиха се, че музиката може да имитира звуци от природата, може да звучи с различна сила и сами композираха свои музикални произведения, влизайки в ролята на композитори. Свиреха в кудкудякащ оркестър. По-интересна бе следващата стъпка от проектната дейност – търсенето на информация. На учениците им бе поставена задача да разберат как точно става звукоизвличането при свирене с инструмента. Как едно малко кламерче, почукнато в картонена чаша с помощта на връв може да звучи силно и ясно все едно кудкудяка кокошка? Това предразполага за активна работата с родители, която е от голямо значение за успеха на всеки един проект. Много родители бяха върнати назад във времето, когато самите те са си майсторили телефони от шнурче и чаша. Този мост между поколенията е изключително важен за да разберат децата, че и техните родители са били изследователи, че е чудесно да споделят и творят заедно. Децата не бяха ограничени само до този източник на знание, а имаха и свободата да потърсят информация в къта за четене в училището. Целта на задачата е свързана не само с изграждане на умения за учене през целия живот, но и с изграждане на култура на поведение, четивна грамотност, умения за информационно-справочна дейност и най-вече стимулиране на детското любопитство. Предизвикателство за инженерната мисъл бе и неустойчивостта на музикалния инструмент. Това не се оказа разочароващо, а напротив, мотивира учениците да потърсят решение на проблема - как да подсилят конструкцията. Но все пак как става звукоизвличането? Трептене, струни, усилвател, а не магия! Имаха възможността да свирят и на друг кудкудякащ музикален инструмент – духов. Така учениците съпоставиха конструкцията и звукоизвличането на двете устройства. Разсъждаваха и търсиха сходство с други изучавани към момента музикални инструменти. Запознаха се с устройството на яйцето, размножаването на кокошките и бе проведен дебат на тема: „Кое е първото – яйцето или кокошката“. Учениците изиграха и подвижна игра „Снеси или счупи яйцето“. Работата по проекта завърши с успех, много усмивки и награди.

Това е един от многото проектни дейности, които се осъществяват в НУ „Васил Левски“, гр. Сливен.

Поздравления за добрата практика на ръководителя на проекта – г-жа Камелия Ненова!

Снимки