Сливен. Новини от източника. Последни новини

Местният парламент гласува за промяна в една от наредбите и в общинската транспортна схема

, Връзки с обществеността (Община Сливен)

Излъчване: Община Сливен | Сливен | преди около 1 месец | 171

Sesiq

С пълно мнозинство местният парламент одобри на днешната сесия промяната в Наредбата за упражняване правата на собственик на Общината в търговските дружества с общинско участие в капитала и общинските предприятия. От една страна се очаква това да доведе до по-голяма прозрачност в управлението на общинските предприятия. От друга страна промяната се налага и заради актуализираните текстове в Закона за публичните предприятия.

На сесията бе одобрена и промяна в общинската транспортна схема. Тя ще се изразява в удължаване на маршрута на автобусна линия № 11 и откриване на ново маршрутно разписание по автобусна линия Сливен – Биково.

С пълно мнозинство бе гласуване предложението Общината да направи дарение в размер на 5 хил. лв. за възстановяването на параклиса „Свети вмчк. Георги Победоносец“ в Сливен. Местният парламент гласува и дарение в подкрепа на дейността на футболните клубове в общината в размер на 157 хил. лв.

Подкрепа получи и точката за определяне на новите размери на възнагражденията на кметовете на населените места.

С днешното решение на местния парламент, двата социални центъра - Кризисният и Центърът за временно настаняване, които Община Сливен изгради в края на миналата година, предстои да отворят врати за потребители на 1 април т.г.

Общинските съветници гласуваха още актуализацията на бюджета. Тя се изразява в размествания по отделни пера от разходната и приходната част на основния финансов документ. Става въпрос за предвидени разходи за закупуване на климатици за детски кухни и яслени групи, закупуване на два автомобила за дейността на Общинско предприятие „Градска мобилност“. Допълнителни средства ще бъдат отпуснати и за геодезическо заснемане на изграждащата се в момента улица от „Ичеренско шосе“ до бул. „Бургаско шосе“, както и за течащите процедури, свързани с разширението на ул. „Г. С. Раковски“ и др. Ще бъде финансиран още монтажът на камери за видеонаблюдение в няколко населени места и други дейности по селата.

Сред дебатите по всичките 64 точки днес подкрепа получи и точката за създаване на Временна комисия за изменение на Наредбата за символиката.

В рамките на заседанието бяха гласувани още провеждане на конкурс за избор на управител на „Дентален център – 1 Сливен“, както и миналогодишните отчети на програмите - за опазване на околната среда и за управление на отпадъците.

Други предложения бяха свързани с отпускане на помощи и финансови средства на граждани, с имуществени и разпоредителни сделки.

Сесията завърши с емоционално обръщение на отец Иван Янков от Сливен, който отказа да приема храна и вода от 19 до 25 март в знак на протест. Той бе срещу решението на Светия синод окончателно да касира изборите за митрополит на Сливенската епархия.

От трибуната на зала „Май“ той благодари за съпричастността и подкрепата в труден момент на кмета Стефан Радев, на председателя на местния парламент Димитър Митев и общинските съветници. Свещеникът изрази благодарността си и към всички хора, които застанаха зад неговата кауза.

Подробните материали за всяка от точките могат да бъдат намерени на посочения линк на обновения сайт на Общински съвет - Сливен: https://obs.sliven.bg/dneven-red-na-sesiite

Снимки