Сливен. Новини от източника. Последни новини

Спектакълът "Птицата на щастието" на Сливенския куклен театър проведе първото си турне

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Култура | преди около 1 месец | 295

Спектакълът "Птицата на щастието" на Сливенския куклен театър проведе първото си турне

Спектакълът "Птицата на щастието" на Държавен куклен театър - Сливен проведе първото си турне, съобщиха на пресконференция днес организаторите. Той е създаден по мотиви от ромски приказки и легенди по проекта "Вдъхновение - изкуство за промяна" на културната институция, с подкрепата на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП).

В пиесата, заедно с актьорите на ДКТ-Сливен, участват ученици от училищата "Братя Миладинови" и "Юрий Гагарин" в Сливен, в които се обучават деца от ромски произход.

Спектакълът бе изигран на сцените на различни културни институции, включително Народно читалище "Съгласие – Напредък 1870" в град Котел, Читалище "Надежда-1869" в село Градец, Театър “Минко Балкански” в град Нова Загора и Читалище “Гео Милев-1926” в село Ягода. Турнето на "Птицата на щастието" приключи с последните представления в училищата "Братя Миладинови" и "Юрий Гагарин", откъдето са и децата участници.

Както БТА писа премиерата на спектакъла бе на 26 януари в залата на ДКТ-Сливен, а в публиката бяха техните семейства, съученици, както и други деца с принос за пиесата. Режисьор е Евелина Кьосовска, сценографията е на Наталия Гочева, музиката на композитора Пламен Мирчев – Мирона.

Инициативата, която е със силен фокус върху ромската общност, цели да подобри информираността за изкуство и култура сред етническите и културни малцинства.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА

БТА-Сливен

Снимка: Куклен театър Сливен