Сливен. Новини от източника. Последни новини

Ателие за писани великденски яйца в Твърдица

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Общество | преди около 1 седмица | 125

Ателие за писани великденски яйца в Твърдица

По покана на Исторически музей –Твърдица и при домакинството на НЧ „Св. св. Кирил и Методий 1914“ във връзка с великденските празници, се проведе ателие за изписване на яйца, с гост доц. д-р Светла Ракшиева, етнолог-етнограф от Етнографския институт с музей - София. Тя е участник и ръководител в много международни проекти, автор на редица етнографски изложби, международно признат специалист в областта на писаните великденски яйца.

За радост на организаторите, всички поканени за ателието дойдоха в обявения час и ритуалната зала се изпълни с очакване и ентусиазъм за предстоящата работа. На участниците бяха предоставени необходимите инструменти и материали и след кратко въведение от страна на госта, изписването започна.

Част от децата и възрастните участваха в ателието и през 2023 г., и бяха наясно с етапите на изписване, за останалите техниката беше непозната и интересът беше голям. Всеки рисуваше и експериментираше с различни форми и цветове, за да получи по-красив резултат. Госпожа Ракшиева със задоволство отбеляза, че в Твърдица участниците имат творчески усет и всеки път тук се получават интересни резултати. Тя показа и друг вариант, в който рисуването с восък се редува с етапи на избелване с оцетна киселина.

Ще очакваме следващата среща, за да научим още интересни техники за изписване на великденски яйца, съхранени в българските традиции и обичаи.

Част от изрисуваните яйца ще видите в изложба на 28 април (неделя) 2024 г. на празника Цветница.

Община Твърдица

Снимки