Сливен. Новини от източника. Последни новини

Великден с музиката на Йохан Себастиан Бах

, Връзки с обществеността (Община Сливен)

Излъчване: Община Сливен | Сливен | преди около 1 седмица | 198

Симфоничен оркестър Сливен

Любителите на музиката в Сливен ще имат удоволствието да чуят специален бароков концерт, посветен на вечните композиции на Йохан Себастиан Бах. На 30 април от 18.30 часа пленителните хармонии на безсмъртния композитор ще ехтят между стените на зала „Сливен“, пренасяйки публиката в една епоха на музикална елегантност и дълбок духовен размисъл.

Програмата на концерта включва селекция от четири изящни произведения, показващи гения на автора и майсторството на специално поканените гост-солисти. От сложния контрапункт до емоционалната дълбочина на изразяване, Баховата музика продължава да пленява слушателите векове след създаването си.

Вечерта ще започне с BWV 1055r, преработена версия на Концерт в ла мажор, представящ виртуозния талант на цигуларката София Проданова. Специалист в исторически информираната практика, със своята барокова цигулка тя става първата българка, лауреат в над 60-годишната история на конкурса Й.С. Бах в Лайпциг. Нейна сцена са Уигмор Хол, Роял Албърт Хол, Концертгебау Амстердам, Версайския дворец, Елбфирхармония в Хамбург, Концертхаус Виена, Операта в Брюксел, Парижката Филхармония и много други.

Монументалният концерт за клавесин и оркестър в ре минор BWV1052 ще заблести в майсторската интерпретация на Марио Солацо. Гостът е роден в Неапол и е основател и директор на звукозаписната компания NovAntiqua Records. Той редува дейностите си на пианист и фортепианист с тези на клавесинист и диригент, разчитайки на обширен репертоар, вариращ от барокова до съвременна музика. Марио Солацо е изнасял концерти за най-реномираните фестивали и концертни сезони в Европа. От 2006 година е професор в Istituto Superiore di Studi Musicali Vecchi-Tonelli в Модена, където работи и с българската оперна легенда Райна Кабаиванска.

Добре познатият и обичан от публиката концерт за две цигулки и оркестър BWV 1043, ще прозвучи в изпълнение на София Проданова и Кремена Оксенкруг.

За първи път ще бъде изпълнена и преработката на концерта BWV 1060, във версия за цигулка, обой, виолончело, фагот и оркестър, дело на обоиста Пламен Проданов.

Основната роля на виолончелото в концерта ще бъде изпълнена от Линда Манчева, която също е посветила своята музикална кариера на исторически информираната изпълнителска практика на старинна музика. Тя специализира бароково чело в Университета за изкуства в Берлин, концертира активно в цяла Европа, лауреат е на международни конкурси за барокова музика в Германия и Италия, стипендиант е на фондация Йехуди Менухин „LiveMusicNow“.

Най-важните особености на събитието, които ще обогатят изживяването на слушателя, са както вниманието към детайлите, като орнаменти, артикулация и фразиране, така и стремежът към пресъздаване на звуковия свят от времето на композитора.

Билети се продават онлайн на epaygo.bg, в касите на EasyPay и на касата на зала „Сливен“ с работно време от 10 до 13 и от 15 до 17 часа.

Снимки