Сливен. Новини от източника. Последни новини

Евродепутатите призовават за твърд отговор срещу руската намеса

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Европейски съюз | преди около 1 седмица | 172

Европейският парламент

Достоверни твърдения, че някои членове на ЕП са получавали заплащане, за да разпространяват руска пропаганда

Германската "Алтернатива за Германия" трябва публично да обяви финансовите си отношения, особено с Кремъл

Русия е основният източник на външна намеса и дезинформация в ЕС

Загриженост относно руските опити за намеса в предстоящите парламентарни избори в България и многобройните имоти на руски органи в страната

Парламентът призовава политическото ръководство в ЕС и държавите членки да противодействат незабавно и енергично на руската намеса.

След няколко неотдавнашни разкрития за подкрепяни от Кремъл опити за намеса и подкопаване на европейските демократични процеси, евродепутатите приеха в четвъртък резолюция, която категорично осъжда подобни усилия. Заявяват, че всяка подобна тактика трябва да има последствия. Парламентът изразява възмущение от достоверните съобщения, че членове на ЕП са получавали заплащане, за да разпространяват руска пропаганда, и че членовете на ЕП са участвали в дейностите на проруската медия „Гласът на Европа“, докато Русия води незаконна агресивна война срещу Украйна.

Евродепутатите призовават лидерите на ЕС и държавите членки да обърнат внимание на усилията на Русия за намеса не само в институциите на ЕС, но и в целия Съюз, с необходимото усещане за неотложност и решителност предвид наближаващите европейски избори на 6—9 юни 2024 г.

Опити за намеса на територията на България

Парламентът изразява безпокойство относно достоверните доклади за увеличаване на опитите на Русия за намеса в предстоящите избори за българския национален парламент на 9 юни 2024 г. Той изразява силна загриженост относно съществуването на мрежа от агенти по дезинформация, действащи в платформите на социалните медии, в традиционните медии, академичните среди, неправителствените организации и политическите партии, и относно руския контрол върху тази мрежа.

Евродепутатите изразяват и силна загриженост относно многобройните имоти на територията на България, които понастоящем са собственост на руски органи, като някои от тези имоти са от стратегическо значение и служат като центрове на руско влияние и оказване на натиск върху демократичните процеси в страната.

Плащане на избрани представители за разпространение на пропаганда

Позовавайки се на предполагаеми случаи на руска намеса от цяла Европа, включително България, Германия и Словакия, членовете на ЕП са обезпокоени от неотдавнашния разпит от ФБР на водещия член на ЕП от „Алтернатива за Германия“ Максимилиан Кра, поради подозрения, че е получил заплащане от агенти на Кремъл, както и от ареста в Германия на 23 април 2024 г. на парламентарния му сътрудник по обвинения за шпионаж за Китай. Парламентът призовава „Алтернатива за Германия“ незабавно да обяви публично финансовите си отношения с Кремъл и публично да оповести целта и точния размер на всички плащания, произхождащи от свързани с Кремъл източници.

Съвместна и енергична реакция, необходима за противодействие на намесата

Евродепутатите заявяват, че макар Русия да остава основният източник на външна намеса и дезинформация в ЕС, други държави също произвеждат такива кампании. Те подчертават, че отговорът на ЕС на тези заплахи може да бъде ефективен само ако се основава на хоризонтален, цялостен и дългосрочен политически подход, осъществен съвместно от ЕС и неговите държави членки.

За да се засили собствената защита на Парламента, в резолюцията се предлага укрепване на неговата култура на вътрешна сигурност, включително задълбочени вътрешни разследвания за оценка на възможни случаи на външна намеса и пълното прилагане на неговата рамка за вътрешни санкции. Членовете на ЕП също така искат задължително обучение по въпросите на сигурността за членовете на ЕП и служителите, подходящо разрешение за достъп до класифицирана информация и засилени проверки на персонала.

Резолюцията призовава Съвета да включи в предстоящия 14-и пакет от санкции срещу Русия подкрепяните от Кремъл медии, други излъчващи и медийни организации и лица, отговорни за пропагандни и дезинформационни кампании в ЕС. Членовете на ЕП искат да отразят санкциите, приети от чешкото правителство срещу „Гласът на Европа“, и срещу украинския проруски олигарх Виктор Медведчук и неговия близък сътрудник Артем Марчевски. Те също изразяват съжаление относно способността на „Гласът на Европа“ да възобнови операциите си от Казахстан и призовават държавите членки на ЕС да гарантират, че не е достъпен на територията на ЕС.

Пълният текст на резолюцията ще бъде на разположение тук (25.4.2024 г.). Тя беше приета с 429 гласа „за“, 27 „против“ и 48 „въздържал се“.