Кликнете тук за да видите тарифите за реклама

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кандидатстване за наградата за журналистика „Дафне Каруана Галиция“

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Европейски съюз | преди около 1 седмица | 296

European Parliament

На 3 май, Световния ден на свободата на печата, Европейският парламент официално стартира процедурата за кандидатстване за наградата за журналистика „Дафне Каруана Галиция“.

Годишна награда за изключителни журналистически постижения в популяризирането или защитата на основните ценности на ЕС

Победителят се избира от независимо жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество

Наградният фонд е 20 000 EUR

Церемонията по награждаването е в средата на октомври за отбелязване на годишнината от убийството на Дафне Каруана Галиция

Наградата се присъжда всяка година за изключително журналистическо постижение, което насърчава или защитава основните принципи и ценности на Европейския съюз като човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, принципите на правовата държава и правата на човека.

Председателят на Парламента Роберта Мецола заяви: „Журналистите трябва да бъдат свободни да вършат работата си. Това не подлежи на преговори. Всяка година Европейският парламент подновява ангажимента си да подкрепя свободата на медиите и печата в знак на почит към безстрашната журналистка Дафне Каруана Галиция. Дафнe беше убита, но духът й живее в работата на журналистите, които също като нея защитават истината, плурализма и справедливостта. Тази награда им принадлежи.“

Поканата за представяне на кандидатури се отправя към всички професионални журналисти и екипи от професионални журналисти, независимо от тяхното гражданство. Те могат да участват със задълбочени журналистически материали, публикувани или излъчени от медии, базирани в една от 27-те държави – членки на Европейския съюз. Целта е да се подкрепи и подчертае значението на професионалната журналистика за защитата на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, върховенството на закона и правата на човека.

Победителят ще бъде избран от независимо жури, съставено от представители на медиите и гражданското общество от 27-те държави членки, както и представители на основните европейски журналистически асоциации. Церемонията по награждаването се провежда всяка година около 16 октомври, датата, на която беше убита Дафне Каруана Галиция.

Европейският парламент връчва наградата и парично възнаграждение от 20 000 евро в знак на подкрепа за разследващата журналистика и като признание за значението на свободните медии. От няколко години насам Парламентът предупреждава, че както в ЕС, така и извън него, се правят опити за отслабване на медийния плурализъм.

Членовете на ЕП многократно са осъждали нападенията срещу журналисти, особено от страна на политици, в много държави членки и са призовавали Комисията да предложи законодателство срещу неправомерните съдебни производства. Първите нови правила за справяне със злоупотреби с производства срещу критични гласове бяха одобрени през февруари 2024 г. През март Парламентът даде зелена светлина и на Европейския акт за свободата на медиите – нов закон за защита на журналистите в ЕС и свободата на печата.

Журналистите могат да изпратят онлайн своите статии чрез уебсайта https://daphnejournalismprize.eu/ до 31 юли 2024 г., 12:00 ч. (централноевропейско време).

Коя е Дафне Каруана Галиция?

Дафне Каруана Галиция е малтийска журналистка, блогър и активист в борбата с корупцията, автор на задълбочени анализи на корупцията, прането на пари, организираната престъпност, продажбата на гражданство и връзките на малтийското правителство с т.нар. „Досиета от Панама“. След тормоз и заплахи, на 16 октомври 2017 г. журналистката беше убита при експлозия на кола бомба. Общественото възмущение от начина, по който властите разследваха убийството, доведе до оставката на премиера Джоузеф Мускат. Членовете на Европейския парламент критикуваха пропуските в разследването, а през декември 2019 г. призоваха Европейската комисия да предприеме действия по случая.

През октомври 2023 г., шест години след убийството, Парламентът изрази безпокойство, че в разследването не е постигнат значителен напредък. Евродепутатите изказаха съжаление, че разследванията са довели само до три присъди и настояха всички замесени да бъдат изправени пред съда.

 
160.61 ms. / 1.2 MB