Кликнете тук за да видите тарифите за реклама

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Писателката Цвета Брестничка е носителят на тазгодишната награда "Константин Константинов" за принос в детското книгоиздаване

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Сливен | преди около 1 седмица | 171

Писателката Цвета Брестничка е носителят на тазгодишната награда

Писателката Цвета Брестничка е носителят на тазгодишната награда "Константин Константинов" в категория „За цялостен принос“ . Това съобщи на пресконференция днес Райна Дормишкова, която е част от журито за определяне на наградата. Отличието се връчва в рамките на Националния фестивал на детската книга в Сливен, който се провежда от 8 до 10 май в Града под сините камъни.

Тя е автор на четири книги за възрастни и на 15 книги с приказки в стихове за деца. Цвета Брестничка работи активно и за популяризиране на литературата за деца: през 2020 и 2021г. е Програмен директор на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи. Носител е на редица награди, сред които Националната награда „Константин Константинов“ - за принос в детското книгоиздаване в категория „Автор“ за книгата “Истории с крачета“ (2023).

В категория „Автор“ наградата се присъжда на Благой Иванов за книгата „Тринайсет чудовища за Хелоуин“. Той е писател, кинокритик, редактор и издател, копирайтър, репортер, сценарист, водещ, заместник-главен редактор на списание „Фентъзи фактор“ и вестник „Седмичен DVD преглед“, PR в издателство „Изток-Запад“. Един от основателите и редакторите е на издателство Deja Book.

Елена Жаблянова е носител на наградата в категория „Илюстратор“ за илюстрациите и художественото оформление на книгата “Коледунка“ на Мая Дългъчева. Повече от двайсет години илюстрира учебници, помагала и учебни комплекти за издателство „Просвета“. Занимава се и с живопис, авторски проекти и художествена илюстрация. Основно работи като илюстратор на детски книги.

За шеста поредна година се присъжда и награда на детско жури в категория „Автор”, като тази година носител на наградата е писателят Никола Райков за книгата му „Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче”. Той пише статии, разкази и повести, режисира и монтира документални и рекламни клипове и филми, работи в областта на графичния дизайн. Автор е на книги-игри и настолни игри за деца.

И тази година журито не присъжда награда в категория "Издателство".

"Наградените бяха избрани между 67 номинации", каза директорът на Регионалната библиотека "Сава Доброплодни" Росица Петрова, организатор на фестивала. Тя бе категорична, че изискванията към номинираните са високи, а журито и тази година не е направило компромис.

"Художествените литературни текстове намаляват и това е тревожно", коментира писателката Весела Фламбурари. Тя посочи, че носителят на наградата в категория "Автор" Благой Иванов твори именно художествени текстове, както и че е изучавал изкуство, което е необходима основа за това, наред с таланта. Художникът Петър Станимиров заяви, че се надява с тази награда да привлекат Иванов към каузата на детското книгоиздаване.

Отличията ще бъдат връчени на церемония на 9 май.

Националната награда „Константин Константинов“ - за принос в книгоиздаването за деца е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Национален център за книгата към МК, Регионална библиотека „Сава Доброплодни“- Сливен и Община Сливен. Включва пластика, диплом и парична сума. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство – ИК ”Фют”.

Източник: БТА Сливен

кореспондент на БТА в Сливен Велина Василева

Снимка: Велина Василева, БТА

 
380.73 ms. / 1.2 MB