Кликнете тук за да видите тарифите за реклама

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ГЕРБ – Сливен почете паметта и делото на Хаджи Димитър

, Валя Марева (ПП "ГЕРБ"-Сливен)

Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен | България | преди около 1 седмица | 296

-----

ГЕРБ Сливен се включи в церемонията по случай 184-та годишнина от рождението на славния сливенски войвода Хаджи Димитър.

В знак на преклонение пред живота и делото на войводата, пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци на едноименния градски площад, бяха поднесени венци и цветя.

На официалната церемония присъстваха областният управител Чавдар Божурски, кметът на Сливен Стефан Радев, заместник - кметове, председателят на Общински съвет Димитър Митев, общински съветници, представители на обществени организации и граждани.

Цветя пред паметника на Хаджи Димитър поднесоха народните представители от ГЕРБ Десислава Танева и Мария Белова. Цветя бяха поднесени и от името на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов.

В знак на признателност пред паметника на Хаджи Димитър се преклониха областният управител Чавдар Божурски, кметът на града Стефан Радев, председателят на Общински съвет Димитър Митев, общинските съветници от ГЕРБ, командирът на Гарнизон-Сливен полк. Любомир Вачев, представители на учебни и културни заведения, и други.

„Делото на Хаджи Димитър, неговата жертвоготовност, несломим и борбен дух са записани със златни букви в българската история. Днес ние, неговите наследници, нека помним заветите му и да ги предаваме на децата си и бъдещите поколения. Нека бъдем единни и заедно да работим за по-доброто бъдеще на общността ни. Поклон пред живота и делото на героя“, каза Десислава Танева.

Димитър Николов Асенов, по-известен като Хаджи Димитър, е роден на 10 май 1840 година в Сливен в семейството на търговеца Никола и Маринка Асенови. Когато е на две години, той и семейството му отиват на поклонение в Йерусалим и оттогава Димитър е хаджия.

Загива едва 28 годишен след тежко сражение на четата му с османски части. По повод на смъртта му Христо Ботев написва едноименната поема.

Снимки

 
1814.99 ms. / 1.2 MB