Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сливенският симфоничен оркестър закрива творческия си сезон с елегантен концерт

, Връзки с обществеността (Община Сливен)

Излъчване: Община Сливен | Сливен | преди около 1 седмица | 152

Koncert

Творческият сезон 2023/2024 г. на сливенския Симфоничен оркестър ще бъде закрит подобаващо – с елегантен концерт. Събитието ще се състои на 21 юни, петък, от 18:30 ч. в зала „Сливен”.

Великият виртуоз Фредерик Шопен е автор на два клавирни концерта. Любопитен факт е, че този във Фа минор, известен като No.2, всъщност е написан по-рано от ми минорния (No.1). Създадени, когато Шопен е около 20-годишен, клавирните концерти представят романтичния прочит на младия композитор на класическите драматургични принципи на тричастния концертен жанр. Великолепната и чувствена творба публиката ще има възможност да чуе в изпълнение на световно признатия пианист Людмил Ангелов.

Популярен на петте континента, той е изнасял рецитали, камерни концерти и е бил солиcт на реномирани оркестри, под палката на световноизвестни диригенти. Свирил е в престижни зали като Берлинската филхармония, „Музикферайн” и „Щатсопер“ във Виена, „Концертгебау” в Амстердам, „Плейел” и „Гаво” в Париж, „Линкълн център” в Ню-Йорк, „Ла Скала“ в Милано, “Алтеопер“ във Франкфурт и много други.

Людмил Ангелов е записвал за най-големите звукозаписни компании в света. Негов диск с произведения от Шопен е удостоен от Националния Шопенов институт във Варшава с „Grand Prix du Disque Chopin”.

Второто произведение в програмата е „Симфониета” FP 141 от талантливия френски композитор Франсис Пуленк. Музикалният шедьовър, композиран през 1947 г. по поръчка на BBC, е в четири части, свеж, лек и наситен с танцови ритми.

Вечерта ще премине под диригентството на известния диригент Григор Паликаров - една от най-емблематичните фигури на българската музикална сцена.

Билети за концерта могат да бъдат закупени онлайн, или от касата на зала „Сливен” – от 10 до 13 ч. и от 15 до - 17 ч.