Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сливен посрещна участниците във II Международен турнир по акробатика за купата „Стефка Спасова“

, Връзки с обществеността (Община Сливен)

Излъчване: Община Сливен | Сливен | преди 2 дни | 171

Turnir

За втора поредна година Сливен посрещна състезатели от страната и чужбина за Международния турнир по акробатика за купата „Стефка Спасова“. Организатори са Клубът по акробатика „Стефан Данчев“, с треньор Виолета Бинева и помощник треньор Елеонора Петрова, с партньорството на Българската федерация по акробатика и Община Сливен.

Турнирът е посветен на голямата сливенска състезателка и треньор Стефка Спасова. Тя е първият световен шампион по акробатика заедно с Калинка Лечева при двойките за жени, които на световното в Москва през 1974 г. стават първи и печелят златото.

Спортната надпревара ще протече в зала „Васил Левски“, където днес се състоя официалното откриване. То започна с едноминутно мълчание в памет на Стефка Спасова.

Сред гостите в залата бе зам.-кметът Пепа Чиликова, която приветства организаторите, съдийския състав, всички участници, техните треньори и родители.

„Имената на Стефка Спасова и Калинка Лечева са емблематични за Сливен! Личности, спортисти, изписали със златни букви имената си в историята на акробатиката, не само в пределите на България, но и в световен мащаб. Госпожо Лечева, вие сте гордост и пример за всички нас!“, обърна се Чиликова към световната шампионка от 1974 г., която бе сред гостите в залата. От името на сливенския градоначалник зам.-кметът поздрави домакините на проявата – сливенския Спортен клуб по акробатика „Стефан Данчев“. Тя им пожела да не спират да развиват този вид спорт и да съхраняват неговите традиции и напред за поколенията. „Нека успехите ви се множат и да се радвате на много шампионски титли! Нека този турнир се превърне в традиция за града ни и да трупа популярност през годините“, завърши Пепа Чиликова.

На свой ред Калинка Лечева сподели, че през месец юни тази година се навършват точно петдесет години от паметния миг, в който двете със Стефка Спасова, стават първите световни шампиони по акробатика. Тя изрази радостта си, че вижда толкова многобройна публика в залата, която има интерес и ще подкрепя състезателите в турнира.

Гости на събитието бяха още Николина Христова от Международната федерация по акробатика, селекционерът на националния отбор по акробатика Драгомир Драганов, Матей Тодоров – треньор на националния отбор по акробатика, председателят на спортната комисия към Общински съвет – Сливен Пламен Крумов, директорът на Спортно училище „Димитър Рохов“ Лъчезар Дойчев, спортни деятели и граждани.

Поздрав към всички гости в залата отправиха със свое изпълнение и талантите от Младежкия танцов ансамбъл „Браво“ с художествени ръководители Станка и Иван Иванови.

Тази година в международната надпревара ще участват отбори от Турция, Гърция и 12 спортни клуба от страната. Входът за всеки желаещ да посети спортните изяви е безплатен.

Турнирът приключва на 30 юни, неделя. Той се провежда и с подкрепата на местни спонсори.

Снимки