Кликнете тук за да видите тарифите за реклама

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Общината връчи за първи път награди на учители по повод Международния ден на учителя

, Връзки с обществеността (Община Сливен)

Излъчване: Община Сливен | Сливен | преди 12 часа | 145

Ден на учителя

За първи път Общината удостои с отличия изявени учители и директори на училища и детски градини. Отличията бяха връчени на специална церемония в зала „Сливен“. Те бяха учредени тази година по повод Международния ден на учителия – 5 октомври. В своето приветствие кметът Стефан Радев благодари на всички, които са приели за своя мисия да изграждат бъдещето на Сливен и са се посветили на учителската професия.

„Това, което целим с тези награди, е да подчертаем важната роля на учителите, на ръководителите и изобщо на образованието в живота на нашата общност. Сливен като град, не само е първият индустриален град в България, една от люлките на национално-освободителната борба, но и един от първите градове с модерни училища, които на практика са създали региона ни такъв, какъвто го имаме сега. Вярвам, че този възрожденски устрем и култ към образованието отново ще цари в нашия град, защото няма по-голяма инвестиция от това. Няма по-голям инструмент от образованието, с който да променяме живота си към по-добро, както и за нашите деца. В навечерието на Международния ден на учителя искам да благодаря на всички вас за усилията, които полагате, за трудната и благородна професия, която сте избрали. Надявам се тези награди да насърчават както утвърдените учители и ръководители, така и по-младите да продължават да вървят с ентусиазъм и удовлетворените по този път. Честит празник!“, каза в приветствието си кметът Радев.

Той връчи наградите за цялостен принос на Дора Янкова, директор на ДГ „Детски рай“ и на Митко Митев, директор на ОУ „Братя Миладинови“. Двамата отличени не скриха емоциите си и благодариха за оказаното признание, а колегите им своя страна ги поздравиха с бурни аплодисменти.

Зам.-кметът Пепа Чиликова връчи наградите на Община Сливен „Учител на годината в предучилищното образование“ на Мария Темелкова – учител в подготвителна група в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“-с. Камен, „Учител на годината в начален етап на образованието“ на Диана Ранева – начален учител в ОУ„Христо Ботев“, „Учител на годината в прогимназиален етап на образованието“ на Ирена Желязкова – учител по български език и литература в ППМГ „Добри Чинтулов“ и „Учител на годината в гимназиален етап на образованието“ на Юлиана Калошева-Андонова – учител по химия и опазване на околната среда и биология и здравно образование в Професионална гимназия по текстил и облекло „Добри Желязков“.

Председателят на общинската структура на Съюз на ръководителите в системата на народната просвета в България-Сливен Иван Узунов връчи и специална награда на Митко Митев по повод неговото пенсиониране.

Общо 12 души бяха предложени за наградите от името на педагогически съвети и инициативни комитети. Предложенията бяха оценявани от експертна комисия в състав: председател: Пепа Чиликова – заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ и членове: Веселина Тонева – член на Постоянната комисия по образование, наука, култура и вероизповедания при Общински съвет-Сливен; Иван Господинов – председател на Общински координационен съвет на Синдикат на българските учители-Сливен; Лидия Димитрова – председател на Независим учителски синдикат-Сливен; Гергана Панайотова – председател на Регионален съюз „Образование“ към КТ „Подкрепа“ и Иван Узунов – общински председател на Съюз на ръководителите в системата на народната просвета в България-Сливен.

На церемонията присъстваха също председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници.

Церемонията в зала „Сливен“ премина с много усмивки и настроение, за които допринесоха група „Славейче“ при ОУ „Христо Ботев“ с ръководител Нина Стойчева, децата от балет „Барби“ при Военен клуб-Сливен с ръководител Силвия Терзиева, изпълнителките Мария и Надя от Клуб за млади поп и рок изпълнители „Ритъм“ при Военен клуб-Сливен с ръководител Елена Пеева и Матей Калчев от ОУ „Христо Ботев“.

Наградите на Община Сливен имат за цел да удостоят с признание и да поощрят учителите и директорите като популяризират сред обществеността техния висок професионализъм, талант, значими постижения и граждански принос, както и да бъде повишено личното професионално самочувствие и да бъде издигнат престижа на учителската професия.

Международният ден на учителя се отбелязва в над 100 страни по целия свят. Традицията води началото си от 1994 година, когато по повод 40-ата годишнина от приемането на препоръките за статута на учителите от ЮНЕСКО и МОТ, ЮНЕСКО предприема инициативата да наложи 5 октомври като Международен ден на учителя.

Снимки

 
203.66 ms. / 1.2 MB