Сливен. Новини от източника. Последни новини

Как да изберем перфоратор

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди около 1 година | 839

Перфоратор електрически

Перфораторът е полезен в икономиката и строителството. С него можете да направите дупки, например, в стената, за да монтирате рафт или перваз. Инструментът ще пробие бетон, тухла, естествен камък. Целта зависи от вградените му режими. Търсите ли евтини перфоратори?

Ударните бормашини се предлагат в различни размери: леки - до 4 кг, средни - 4-5 кг и тежки - от 5 кг. Силата и мощността на удара зависят от размерите на инструмента.

Какви са режимите на работа?

Перфораторите работят в режим на пробиване и шлицоване. Можете да превключвате режимите с помощта на превключвателя.

Операцията по пробиване е необходима за пробиване на твърди материали - бетон и камък. По време на работа инструментът може да се сблъска с армировка. За да не се нараните и да не счупите ударната бормашина, трябва да използвате свредла за пробиване със специални карбидни накрайници.

Режимът на къртене се използва, ако е необходимо да се пробие стробоскоп или да се разрушат строителни конструкции. За да работите в този режим, трябва да използвате специални дюзи, а по време на работа дръжте инструмента здраво с две ръце. Ако по време на работа трябва да почистите дупката от малки отломки, достатъчно е да превъртите свредлото в неактивен режим.

За дървени и метални повърхности са подходящи перфоратори, които пробиват без удар. Първо трябва да включите ниска скорост и след стартиране на двигателя чукът трябва да работи малко в режим на празен ход. Така ще бъде възможно да забележите вибрации, външен шум навреме и да предотвратите повреда и счупване на инструменти и материали.

Не всички модели перфоратори са оборудвани с много функции. Има опции за единичен режим, двоен режим и троен режим. Операцията по пробиване е в почти всеки инструмент, други функции са по избор.

Защо ви е необходима функция за обратно въртене?

Перфораторите също трябва да имат функция за обратно въртене. Ще бъде полезно, ако свредлото се забие в дупката. Тази функция променя движението на свредлото в обратна посока.

В повечето евтини перфоратори обикновено е вграден електрически реверс, когато арматурата на електродвигателя се върти в обратна посока. В скъпите инструменти има скоростна кутия, където посоката се превключва механично.

Трябва да спрете инструмента, преди да превключите функциите.

Когато избирате перфоратор, трябва да обърнете внимание на касетите. Видът на патрона зависи от това коя дюза може да се използва за работа.

Перфораторите могат да бъдат както със сменяем патрон, така и с модул, който не се сваля. Има три вида патрони - SDS-plus, SDS-max и SDS-quick.

SDS-plus обикновено се вгражда в модели, които могат да се използват в ежедневието. Диаметърът на опашната част на дюзата е 10 mm, а на работната част е от 4 до 32 mm.

SDS-max е предназначен за професионални перфоратори. При такива модели диаметърът на опашката е 18 мм, а размерът на дюзата е до 60 мм. Максималната сила на удара на такъв перфоратор е до 30 J.

В SDS-quick, вместо жлебове, има издатини. Следователно в патронника могат да се използват накрайници и свредла с шестостенна опашка. Този тип монтаж се използва доста рядко, тъй като обикновено е трудно да се намерят дюзи за такива патрони.

Каква трябва да бъде мощността на перфоратора?

Ударните бормашини са по-малко мощни от електрическите бормашини. При инструменти, оборудвани с патрони SDS-plus, мощността е от 400 до 900 W, с патрон SDS-max - от 900 до 1500 W. Производителността на перфоратора зависи от мощността. Колкото по-висока е енергията на удара, толкова по-силен е моторът. В този случай скоростта на шпиндела е по-ниска.

При съвременните перфоратори скоростта достига 1500 оборота в минута. Важно е да се има предвид, че високите скорости обикновено се срещат само при големи инструменти, а честите обороти бързо износват инструмента.

Какво влияе на местоположението на двигателя?

Перфораторите се различават и по вида на двигателя - хоризонтален и вертикален.

Хоризонталният двигател е компактен и лек. Може да се използва по време на ремонт на дома за монтиране на дървени панели, щитове или друга проста домакинска работа. Мощността на такива двигатели е малка - около 0,9 kW. Поради местоположението той бързо се нагрява, така че често ще трябва да прекъсвате по време на работа.

Ротационен чук с вертикален двигател е по-мощен и цялостен. Такъв инструмент има система за въздушно охлаждане, така че няма време да прегрее много. Тези свредла са подходящи за интензивно къртене, когато трябва да пробиете под или да поставите перваз.

Какъв тип захранване е най-добро?

Перфораторите се захранват от мрежата и батерията. Такива инструменти се използват най-често в ежедневието.

Акумулаторните перфоратори не трябва да се захранват от електрическата мрежа. Поради това те се използват по-често, например в мокри помещения. В същото време енергията на удара на акумулаторния перфоратор е не повече от 3,2 J.

Зареждането на акумулаторния инструмент отнема около час. Времето за зареждане зависи от вида на батерията. Можете също така да работите с едно зареждане за около час, след което трябва да заредите устройството отново. За безпроблемна работа са необходими допълнително заредени батерии.

Защо се нуждаем от защитна втулка, антивибрационна система и ограничител на дълбочината на пробиване?

В някои модели е вградена пружинна гърбица или фрикционен съединител, който предпазва инструмента от повреда по време на работа. С тази функция инструментът няма да се счупи от ръцете и механизмът няма да се повреди.

Удобно е, ако в дръжката на перфоратора е вградена антивибрационна система. По време на работа той ще отслаби вибрациите и отката, така че ръцете ви ще бъдат по-малко уморени.

Има модели перфоратори, в които в дръжката е фиксиран специален щифт. Помага да се ограничи дълбочината на проникване на свредлото в материала. Просто трябва да го придвижите напред и да го поправите.

Каква трябва да бъде силата и честотата на ударите?

Силата на удара за леките и средни перфоратори обикновено е от 2 до 7 J, за професионалните - от 7 до 20 J. Колкото по-висока е енергията на удара, толкова по-голям диаметър на отвора може да се получи.

За ремонт на апартаменти можете да изберете леки ударни бормашини със сила на удара до 3 J. С този инструмент можете да пробивате малки дупки и да създавате удари в бетон.

Честотата на ударите в инструмента е броят на ударите в минута на буталото върху ударника. Колкото повече - толкова по-бързо инструментът пробива дупки. При леките модели броят на ударите може да бъде до 7000 в минута, в тежките модели - не повече от 3000 в минута.