Сливен. Новини от източника. Последни новини

Какво могат да направят за вас добавките с колаген?

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди около 1 година | 669

Какво могат да направят за вас добавките с колаген?

С напредването на възрастта кожата става по-отпусната, а мускулите губят своята еластичност и маса. Това е резултат от намаленото собствено производство на колаген.

Колагенът е структурен протеин, който осигурява опора на костите, ставите, мускулите и сухожилията – подобно на рамка. Той поддържа еластичността на кожата и съединителната тъкан.

Въпреки че тялото непрекъснато произвежда колаген, той намалява с възрастта. Резултатът е повече бръчки, по-отпуснати мускули, по-малко гъвкави сухожилия, по-чупливи кости и по-слаби стави.

Какво могат да направят за вас хранителните добавки с колаген?

Колагенът под формата на хранителна добавка е изключително популярен. Той се предлага под формата на прах, капсули, таблетки и ампули за пиене, предназначени да компенсират свързания с възрастта дефицит.

Добавките с колаген са полезни за вас по няколко причини:

• Колагеновите фрагменти стимулират производството на други вещества, които допринасят за поддържането на доброто състояние на кожата, като по-специално хиалуронова киселина, еластин и фибрилин.

• Малките колагенови фрагменти могат лесно да се абсорбират и по този начин да навлязат в кръвта.

• Засилва се стимулиращият ефект на клетките на дермата върху производството на колаген.

• Тези колагенови фрагменти, които съдържат аминокиселината хидроксипролин, се натрупват в кожата до 96 часа след поглъщане.

Колаген на прах или капсули: какво попада в ставите?

Под формата на прах или капсула колагенът осигурява по-здрави стави, кости, хрущяли и мускули в допълнение към намаляването на бръчките.

В хранителните добавки колагенът се намира в хидроизолирана форма, което означава, че практически е предварително усвоен. В действителната си форма той се представя като дълга , тежка и трудно смилаема протеинова верига, която се състои от множество преплетени пептиди.

За да може да се използва като хидролизат, колагенът влиза в контакт със специални ензими, които разграждат дългите пептидни вериги на по-малки части. Така неговата бионаличност и смилаемост могат да бъдат увеличени.

Проучванията показват, че добавките с колаген достигат до костите и ставите, макар и в отделните си компоненти. В храносмилателния тракт той се разгражда на своите компоненти точно както другите протеини, които консумираме под формата на храна.

Тялото абсорбира тези аминокиселини, независимо дали произвежда сложни колагени от тях отново и ги поставя в правилното място.

Редица изследвания показват подобряване на дълбочината на бръчките и еластичността на кожата след приема на колаген на прах, капсули или таблетки.

Какво трябва да имате предвид при избора на колаген?

Хранителните добавки с колаген не са вредни. И все пак, ако не искате да приемате продукти от свинско месо, обърнете специално внимание на етикетите. Предлага се и хранителни добавки за вегани, които често са обогатени и с други витамини и минерали, стимулиращи колагеновия синтез.

Как колагенът противодейства на признаците на стареене?

Когато се приема под формата на хранителна добавка, колагенът изглежда стимулира производството на нов колаген. Той ефективно подпомага обновяването на клетките и по този начин има положителен ефект върху кожата, ноктите и косата.

Кожата е по-добре хидратирана, по-еластична и гладка. Нейната защита от ултравиолетовите лъчи е по-висока, а бръчките са склонни да намаляват както на брой, така и на дълбочина.

Колагенът също така може да се използва за ускоряване на процеса на зарастване на рани и намаляване на белезите. Кожата регенерира по-бързо след наранявания, изгаряния и обриви.

За да се възползвате от всичко това обаче, трябва да приемате колаген редовно в продължение на два месеца.