Сливен. Новини от източника. Последни новини

Маслото на двигателя. Как да поддържаме здрав двигател?

, Людмила Калъпчиева

Без източник | България | преди около 1 година | 694

Маслото на двигателя. Как да поддържаме здрав двигател?

Двигателното масло е една от най-важните течности в автомобила ви. То помага за смазването, почистването и защитата на двигателя. С течение на времето обаче моторното масло може да се замърси и да стане по-малко ефективно. Ето защо е важно редовно да сменяте маслото си и да следите за състоянието на двигателя си. В тази публикация ще споделим няколко съвета за това как да поддържате здрав двигател, а относно маслото, винаги може да се доверите на сайта тук: shopauto.bg/masla/10-40/, където ви очакват различни марки за вашия здрав двигател.

Всички знаем колко важно е моторното масло за нашите автомобили. То поддържа двигателите ни безпроблемно и ефективно работещи. Но знаете ли, че има правилен и неправилен начин да се грижите за моторното масло?

Грижа за автомобила

Повечето хора просто доливат маслото, когато то намалее, но това не е най-добрият начин. Всъщност трябва да сменяте маслото си на всеки около 5 000 мили. И когато го правите, не забравяйте да използвате правилния вид масло за вашия автомобил.

Не всички моторни масла са еднакви. Някои от тях са предназначени за двигатели с висока производителност, докато други са по-добри за ежедневно шофиране. В ръководството за експлоатация на автомобила трябва да има препоръка за вида на маслото, което да използвате.

Що се отнася до начина на смяна на маслото, той всъщност не е толкова труден. Ще ви трябват няколко инструмента, включително гаечен ключ и фуния, но процесът е доста прост. Ако имате нужда от малко помощ, продължавайте да четете.

След като смените маслото си, е важно да изхвърлите старото масло правилно. Повечето магазини за авточасти ще го приемат за рециклиране. Грижата за моторното масло е един от най-добрите начини да поддържате безпроблемна работа на автомобила си. Това е проста задача, която може да има голямо значение в дългосрочен план.

Искате да смените маслото на автомобила си?

Смяната на маслото на вашия автомобил е важна за поддържането на безпроблемната му работа. С течение на времето маслото във вашия автомобил се разгражда и става по-малко ефективно. Това може да доведе до редица проблеми, като намаляване на разхода на гориво и увеличаване на износването на двигателя.

За щастие смяната на маслото е сравнително лесен процес, който всеки може да извърши. Всичко, от което се нуждаете, са няколко инструмента и някои основни познания за функционирането на вашия автомобил.

След като разполагате с всичко необходимо, следвайте тези прости стъпки, за да смените маслото на вашия автомобил:

1. Повдигнете автомобила с крик и го поставете на стойки. Това ще ви осигури достъп до масления съд, който се намира под автомобила.

2. С помощта на гаечен ключ разхлабете пробката за източване на маслото и позволете на маслото да изтече в тавата.

3. След като маслото приключи с източването, поставете отново пробката за източване на маслото и я затегнете здраво.

4. Извадете стария маслен филтър и го заменете с нов.

5. Налейте новото масло в двигателя на автомобила. Не забравяйте да проверите ръководството за експлоатация на автомобила, за да определите правилния тип и количество масло, което да използвате.

6. Запалете автомобила и го оставете да работи няколко минути. Това ще помогне на новото масло да циркулира в целия двигател.

7. Изключете автомобила и проверете нивото на маслото. Ако е необходимо, добавете още масло.

8. Това е всичко! Успешно сте сменили маслото на вашия автомобил.

Надяваме се, че тази статия ви е помогнала да научите как да смените маслото на вашия автомобил. Ако имате някакви въпроси, не се колебайте да се свържете със специалистите в сайта по-горе.