Сливен. Новини от източника. Последни новини

Предстои сключване на първите договори за общинското финансиране за енергийно и техническо обследване

, Връзки с обществеността (Община Сливен)

Излъчване: Община Сливен | Сливен | преди около 1 година | 414

Brifing

Предстои сключване на първите договори за общинското финансиране за енергийно и техническо обследване. Това обяви пред журналисти кметът Стефан Радев. Пет от сдруженията на етажната собственост, които ще кандидатстват по Националната програма за саниране от Плана за възстановяване и устойчивост, вече имат готовност за сключване на договори с Общината. Общо 80 са подалите документи за общинско финансиране. 1,100 млн. лв. е сумата, която ще бъде отпусната от общинския бюджет.

„Не е добър видът на настоящата програма за саниране, особено в сравнение с предишната. Бюджетът е много малък. Успяхме да предизвикаме голям интерес у хората, а в същото време това, което предлага държавата като бюджет, е крайно недостатъчно“, изрази опасения кметът Радев. Той припомни, че при предходната програма за енергийна ефективност в Сливен, всички дейности са били безплатни и без ангажимент от страна на собствениците за обследванията. Тогава Общината успя да реализира всичките 51 жилищни блока, чиито сдружения проявиха интерес към санирането.

„Сега при този вариант интересът е по-голям, въпреки, че обследванията са за сметка на гражданите, а бюджетът е много по-малък. Като Община ще подадем в ИСУН абсолютно всички проекти на етажната собственост. Класирането става на национално ниво от регионалното министерство и нямаме участие по отношение кои етажни собственици ще успеят да се класират“, уточни сливенският градоначалник. Според него така, както е разписана програмата, с кратките първоначални срокове, сложна система на изпълнение и с нисък бюджет, няма да даде резултатите, които би могла да има, ако беше по-добре организирана, като бюджет и като дизайн.

Крайният срок за кандидатстване на сдруженията в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, е до края на месец май.