Сливен. Новини от източника. Последни новини

Почетните граждани на Сливен за 2024 година – с благодарност за оказаната чест и признание

, Връзки с обществеността (Община Сливен)

Излъчване: Община Сливен | Сливен | преди 4 часа | 83

Pocheten grajdanin na Sliven

На тържествена сесия на местния парламент за Димитровден днес бяха наградени удостоените със званието Почетен гражданин на Сливен и общината за 2024 г. Това са Пламен Братойчев – треньор на олимпийския медалист от Париж от 2024 г. Божидар Андреев, Атанас Иванов – дългогодишен състезател и треньор по лека атлетика в Сливен, Никола Николов – изтъкнат дългогодишен треньор по футбол. Останалите предложения бяха за проф. д-р на изкуствознанието Стефан Хърков - един от малкото музиколози в Сливен, който от години проучва музикалната история на града, сливенските композитори, хорове и музикални състави и спортната легенда Янко Братанов. Номинациите им бяха приети с решение на Общинския съвет на 26 септември 2024 г.

Почетният знак с лента в цветовете на знамето на Сливен, Значка, Диплом и карта на почетния гражданин им връчи от сцената на зала „Сливен“ кметът Стефан Радев. С пожелание за успех и сполука той поздрави всеки един от носителите на званието.

На свой ред всеки един от тях благодари на Община Сливен и на местния парламент за оказаната чест и на всички за доверието и високата оценка. Своето вълнение не скри футболният треньор Никола Николов. Той призова всички в залата да работят обединено и да върнат сливенския футбол сред първите редици, където е бил.

Дългогодишният състезател и треньор по лека атлетика Атанас Иванов, който също бе сред удостоените изтъкна, че никъде в страната няма такова внимание и грижи към спорта, както в община Сливен. „Благодаря на кмета за това, което прави за целокупния български спорт!“.

Треньорът на Божидар Андреев, олимпийският медалист от Париж от 2024 г. - Пламен Братойчев, бе съпроводен с бурни аплодисменти до сцената, откъдето получи своите почетни отличия. „Изключително съм благодарен за високата награда и за всички усилия на Общината, които полага за вдигането на тежести като спорт. Радвам се, че през годините като спортист и след това като треньор, съм направил сливналии щастливи“, заяви от своя страна Братойчев.

С огромна благодарност прие наградата си проф. д-р Стефан Хърков. Той отбеляза, че общинското ръководство подкрепя, както сливенския спорт, така и културата в града. По думите му, сливенската култура и духовност са нещо забележително. „Приемам тази награда като признание не само за мен и заслугите ми към Сливен. Тя е и признание към всички колеги и приятели, с които години наред съм работил тук. Наградата е за всички тях“, заяви още професорът.

Благодарността си за оказаната чест сподели и спортната легенда Янко Братанов. „Вярвам, че днес тази зала е изпълнена с почтени хора. Това е много по-важно, отколкото да си почетен“, заяви от сцената на залата Братанов.

Снимки