Сливен. Новини от източника. Последни новини

Гостите от побратимени на Сливен градове: Сливен е прекрасен град! Благодарим за приятелството!

, Връзки с обществеността (Община Сливен)

Излъчване: Община Сливен | Сливен | преди 5 часа | 105

побратимени градове

Кметът Стефан Радев посрещна делегати от побратимени на Сливен градове. Гостите от унгарския Печ, сръбския Ниш и Община Нишка баня и от Алба Юлия /Румъния/, пристигнаха за празника на града Димитровден. Стефан Радев ги приветства с добре дошли.

„Надявам се, че се чувствате добре в Сливен. Това ще стане ясно, когато отново изберете да посетите нашия град“, отбеляза кметът. Той им благодари, че са в Сливен по повод празника, тъй като „винаги е по-хубаво и приятно да споделиш празника си с приятели“.

Гостите от своя страна благодариха за топлото посрещане и изразиха впечатленията си от Сливен и красивите сгради в града. Кметът и делегатите от побратимените градове са категорични, че партньорството между общините се задълбочава и то ще продължи да се развива във времето.

Приветствие към гостите отправи и председателят на Общинския съвет Димитър Митев. Той им благодари за това, че са уважили празника на Сливен и им разказа за доброто партньорство между отделните институции в града.

На срещата стана ясно, че двама от делегатите от Нишка баня са проявили интерес към Международния планински маратон „Хайдушки пътеки“, който традиционно е включен в програма за отбелязване на Димитровден и дори са се записали за участие в него.

Сред гостите бяха Габор Заг – заместник-кмет на Печ и директорът на културния център в унгарския град Атила Павлович. От Ниш гост на Сливен е Владица Маричич – заместник-председател на Общински съвет-Ниш. Представителите на Нишка баня са Душан Живкович – кмет на Нишка баня, Игор Павлович – заместник-кмет на Нишка баня и Вук Ставрич – общински съветник. Румънският град Алба Юлия е представен от Флавиу Бута – съветник на кмета.

На събитието в Община Сливен присъстваха още заместник-кметовете Пепа Чиликова, Стоян Марков и Камен Костов, както и общински съветници от Комисията по европейска интеграция, международно сътрудничество и партньорски инициативи.

В края на срещата гостите и домакините си размениха подаръци.

Връзките между Сливен и Печ датират от 1969 година. Договорът за сътрудничество беше подновен през май 2001 година. Приятелството между Сливен и Алба Юлия е резултат от съвместната работа по проект по програма на Европейския съюз. Договорът за сътрудничество между двата града е подписан през юни 2002 година. Началото на съвместното партньорство между Сливен и Ниш беше дадено през септември 2019 година с международен икономически форум, чийто организатор и домакин беше Община Сливен.

Снимки