Сливен. Новини от източника. Последни новини

Градушката е нанесла много сериозни поражения върху селскостопанската продукция в област Сливен, каза областният управител

, Гергана Георгиева (Областна администрация Сливен)

Излъчване: Област Сливен | България | преди около 1 седмица | 198

Областният управител пред БТА

Над 600 противоградни ракети са били изстреляни от структурите на Изпълнителна агенция "Борба с градушките" в областите Пловдив, Хасково, Стара Загора и Сливен. По информация на Министерството на земеделието и храните за 4 часа са били обработени над 20 градоопасни клетки от регионалните дирекции по градушките в Тъжа, Стара Загора, Поповица, Хасково и Сливен. Въпреки това, Градушката вчера е нанесла много сериозни поражения върху селскостопанската продукция в област Сливен, конкретно в Твърдишко - източната част, гр. Шивачево, като има изцяло пропаднали площи при трайните насаждения - овощни култури и лозя, каза пред репортер на БТА областният управител на Сливен инж. Маринчо Христов.

Получил се е един триъгълник между Пловдив, Сливен и Плодовитово, където са се образували много градоносни облаци, като целта е била облаците в тази зона да бъдат разбити, обясни областният управител. При този тип процеси е характерно непрекъснато възобновяване мощността на облака, като е невъзможно пълното предотвратяване на градушката, а само намаляване на размерите, допълни той.

Много полски култури и трайни насаждения са пострадали вследствие градушката, паднала в следобеда на 25 април в общините Твърдица и Нова Загора. Има поражения в община Нова Загора - частично в селата Караново и Асеновец, големи поражения в село Баня. В община Твърдица са били засегнати землищата на село Червенаково, Близнец и Шивачево.

Снимки: БТА-Сливен

Източник на новината: