Сливен. Новини от източника. Последни новини

Заседава Областният съвет по условия на труд

, Гергана Георгиева (Областна администрация Сливен)

Излъчване: Област Сливен | България | преди около 1 седмица | 179

Областен съвет по безопасност на труда

Днес в Областна администрация- Сливен се проведе заседание на Областния съвет по условия на труд, председателствано от областния управител инж. Маринчо Христов.

В състава му влизат представители на регионалните структури на синдикатите, на работодателските организации и експерти от Областна администрация Сливен.

Дневният ред на днешното заседание включваше изслушване и дискусии по няколко теми: годишен отчет за дейността на Областния съвет по условия на труд за 2023 г., информация за състоянието на травматизма и професионалните заболявания в Сливенска област през 2023 г., анализ на резултатите от проверките на Дирекция „Инспекция по труда” Сливен през първото тримесечие на 2024 г., както и съвместното отбелязване на 28 април – Световния ден за безопасност и здраве при работа и Международен ден в памет на загиналите при трудови злополуки.

Директорът на ТП на НОИ в Сливен – Стефан Робето, представи информация за травматизма и професионалните заболявания в Сливенска област през 2023 година. За периода са декларирани общо 69 броя трудови злополуки, от които 65 бр. по чл. 55, ал. 1 и 4 броя по чл. 55, ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване. Декларирани са 65 травматични и 4 нетравматични злополуки. Броят на разследваните злополуки през 2023 г. е 13, от които една за друго териториално поделение на НОИ, станала на територията на област Сливен. За 3 смъртни злополуки са издадени разпореждания за неприемането им за трудови.

Директорът на териториалната дирекция „Инспекция по труда“ – Ирена Иванова, запозна участниците в заседанието с резултатите от проверките в област Сливен през първото тримесечие на 2024 година. Констатираните нарушения на трудовото законодателство за периода са общо 1912, от които 963 броя – по здравословни и безопасни условия на труд. Приложени са 1880 принудителни мерки. Съставените актове за нарушения на нормите на трудовото законодателство за здравословни и безопасни условия на труд са 37. Дирекция „Инспекция по труда“ – Сливен извършва планови проверки и такива по сигнали.

Днешното заседание на Областния съвет по условия на труд завърши с отдаване на почит пред паметната плоча на жертвите на трудови злополуки пред комплекс „Печ“, в което взеха участие инж. Маринчо Христов, представители на институции, синдикалисти, работодатели, общественици.

Снимки