Кликнете тук за да видите тарифите за реклама

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Град Твърдица отпразнува 60 години град, Петковден – Храмов празник на града и 110 години читалищна дейност

, Людмила Калъпчиева

Излъчване: Туида Нюз | Сливен | преди 2 часа | 75

Град Твърдица отпразнува 60 години град, Петковден – Храмов празник на града и 110 години читалищна дейност

Тържествата по случай годишнините и Петковден – Храмов празник на Твърдица започнаха на 11.10.2024г. със спортен празник „Децата на Твърдица спортуват“ , който се проведе на градския стадион. В него взеха участие децата от СУ „Неофит Рилски“, ДГ „Щастливо детство“ и ДГ „Васил Левски“. Всички състезатели, който показаха своите сила и бързина получиха награди. В късния следобед на същия ден се организира тенис турнир на маса – TVARDITSA OPEN 24 в салона на бившето Минно училище. В турнира взеха участие 32 състезатели, но голямата награда грабна Христо Азманов.

На 12.10.2024г. Исторически музей – Твърдица представиха открита изложба „Богатства от могилата“ с находки и информация от археологически проучвания на надгробна могила в местността Лагун. А в голямата зала на НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1914“ на сцената излязоха Йорданка Христова, Силвия Кацарова, Мая Нешкова, Мими Иванова и Развигор Попов. Те ни пренесоха в музикалната магия наречена „Обич и песен“ и изпълниха вечни хитове, които предизвикаха силни емоции и бурни аплодисменти.

14 октомври – Петковден започна тържествено с празнична литургия в храм „Св. Петка“, а от 10:00 часа на пл. Свобода отвори врати „Базар на изкуствата“, в който бяха изложени красиви изделия изработени от сръчните ръце на участниците. В късния следобед на Петковден, на площада пред общината, граждани и гости се насладиха на тържествения ритуал по вдигане на знамената и празничен водосвет отслужен от свещено иконом Иван Стойнов. Кметът Мария Гвоздейкова – Златева поздрави всички граждани и гости. Със заповед на кмета бяха наградени с почетен плакет и грамота:

Мария – Михаела Димитрова – за отличието си в конкурс “Захарий Стоянов – летописецът на Националната революция“ с. Медвен,

Христо Димов за участието му в Световната купа по кикбокс в Италия и носител на първото място в състезанието и

Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1914“ гр. Твърдица за значителен принос в развитието в областта на самодейността, за запазването на българските обичаи и културна идентичност, по повод 110 години читалищна дейност.

Празничната програма продължи в читалището, където Вокална група „Романс“ изпълни химна на град Твърдица по текст на Христо Батинков и музика на Иван Кавръков, а Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ вдигна публиката на крака с прекрасните си изпълнения.

За завършек на вечерта празнична заря зарадва жители и гости на града.

Тържествата приключват на 17 октомври с театралната постановка „Вражалец“ от Ст. Л. Костов, постановка - Георги Стоилов, сценограф – Нина Пашова, музика – ФСБ.

Община Твърдица

Снимки

 
168.43 ms. / 1.2 MB